Az ORÖ tudni véli, hogy a romák döntő többsége a Fideszre szavazott

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint

-

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) előzetes becslései szerint „a roma szavazók közel 90 százaléka, vagyis közel 260-270 ezren” a Fideszre szavazott. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) levélben gratulált Orbán Viktornak a győzelemhez.


Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselőinek települési és megyei összesített gyorsjelentéseire hivatkozva tette meg bejelentését arról, hogy csaknem 300 ezer roma adta le voksát a parlaemnti választáson. Az ORÖ valószínűsíti, hogy 1990 óta soha nem vett részt választáson annyi roma, mint most. A Farkas Flórián Fidesz-képviselő vezette szervezet szerint  „a magyarországi roma társadalom... inkább pártpolitikai, kormányzati politikai szempontból kívánja kifejezni véleményét, s megnyugtató számára a pártlistákon biztosított roma országgyűlési képviselet”.

Az ORÖ a közleményében biztosított „minden Magyarországon élő romát, hogy az új országgyűlésben nem csak szószóló útján, hanem kormányzati szinten is ellátja képviseletüket”. Januárban Farkas Flórián még azt ígérte, elegendő roma regisztrál majd a nemzetiségi listás szavazásra, amelyen saját képviselőt juttathatnak a parlamentre. Később úgy tűnt, mégsem fontos az ORÖ-nek a nemzetiségi szavazás, a már regisztráltak közül is sokan leiratkoztak, így ha részt vettek a választáson, alkalmuk nyílt pártlistára is voksolni. Azon pedig biztos bejutó helyen volt az ORÖ vezetője, Farkas Flórián,

Arról, hogy miért nem lesz parlamenti képviselője a kisebbségeknek, itt olvashatnak.


A Mazsihisz is üzent

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) levélben gratulált Orbán Viktornak a parlamenti választáson aratott győzelemhez. Heisler András elnök, Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató és Tordai Péter elnökhelyettes, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a zsidóság félelem nélkül élhet, szabadon gyakorolhatja vallását és vallhatja meg ősei hitét Magyarországon.

Mint írták: „hisszük, hogy Ön és kormányzata fellép majd az emberi egyenlőség eszméje mellett, fellép az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia minden formájával szemben, különös tekintettel a Holokauszt 70. évfordulójának megemlékezéseire”. Reményüket fejezték ki, hogy „az évszázados hagyományoknak megfelelően” közjogi státuszuk változatlan marad, és „a parlamentben nem hoznak a jövőben sem olyan döntést, amely megzavarná azt a harmonikus viszonyt, amely biztosította minden itt élő zsidónak az identitásválasztás szabadságát”.