Az örmények szerint bundameccsel juttatták ki Albániát az Eb-re

Fotó: ANADOLU AGENCY / Olsi Shehu

-

Legalábbis ezt állítja az ország futballszövetségének elnöke a két öngóllal 0-3-ra elveszített meccsel kapcsolatban. Négy játékos kapott – ugyancsak állítólag – félmillió eurót az albánoktól.


Albániának győznie kellett az utolsó Eb-selejtezőjén Jerevánban, hogy ott lehessen a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságon. És győzött is 3-0-ra, igaz, hogy a három találatból kettő örmény öngól volt, a harmadikat pedig egy kapitális védelmi hiba előzte meg.

Egy albán lap már a mérkőzés másnapján arról írt, hogy négy örmény játékos kapott fejenként félmillió eurót az albánoktól a segítségért cserébe. Az Origó akkor megkereste az UEFA-t az üggyel kapcsolatban, de az európai szövetségnél azt mondták, hogy nem kommentálnak egyedi eseteket.Most azonban az Arka örmény hírügynökség beszámolója szerint maga Ruben Hajrapetjan, az örmény szövetség elnöke fakadt ki újságírók előtt, azt állítva, hogy a válogatott egyes tagjai igenis árulók, akik eladták az Albánia elleni meccset.
A felvételeket megnézve tény, hogy mindhárom gól fatális körülmények között esett. Az elsőt Kamo Hovhanniszjan kanalazta a saját kapujába ahelyett, hogy kirúgta volna onnan a labdát, a másodiknál Berat Xhimshiti szabadrúgásába Robert Arzumanjan ért bele szerencsétlenül, míg a harmadik albán gól előtt ugyancsak ő hibázott, amikor nekifutott egy társának a tizenhatoson belül, Armando Sadiku pedig élt a lehetőséggel.

„Ha a világ legjobb edzője ül a kispadon, akkor sem született volna más eredmény” – idézik örmény lapok az elnököt. Hajrapetjan kirohanását részben indokolhatja, hogy a szurkolók egyértelműen őt teszik felelőssé a csapat rossz szerepléséért, és a távozását követelik.

Az UEFA tehát nem vizsgálja az ügyet, a dán sajtó viszont azonnal lecsapott a hírre, mivel az albánok a sima győzelemmel éppen őket előzték meg a csoportban, és kényszerítették a svédek ellen később elveszített pótselejtező megvívására. Ráadásul az örmények egy hónappal korábban még nagyon is jó csapat benyomását keltették, amikor hazai pályán 0-0-t játszottak a jóval esélyesebbnek tartott dánokkal.

Az Ekstra Bladet című svéd napilap is megkereste az UEFA-t; nekik már azt válaszolták, hogy a szövetség folyamatosan figyeli az 53 tagország bajnokságának első két osztályát, valamint a válogatott mérkőzéseket, és amint anomáliát tapasztal, azonnal intézkedik. Arra a kérdésre, hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy Dánia lehessen Eb-résztvevő Albánia helyett, nem kapott választ az újság.