Az örmény kormány elismerné Hegyi-Karabah függetlenségét

-

Amennyiben Azerbajdzsán megtámadná a vitatott területet.


Jereván elismeri Hegyi-Karabah függetlenségét, ha Azerbajdzsán újabb harci cselekményeket indít a szakadár térség ellen – jelentette be kedden Savars Kocsarján örmény külügyminiszter-helyettes.

Korábban ismertté vált, hogy az örmény ellenzék nyomására a jereváni kormány május 5-ére tervezett kabinetülésének napirendjére vette Hegyi-Karabah függetlenségének kérdését.

A külügyminiszter-helyettes a nap folyamán leszögezte: ez még nem jelenti a szakadár térség függetlenségének elismerését. „A napirendi pontok között nem a Hegyi-Karabah függetlenségének elismerését célzó törvényjavaslat jóváhagyása, hanem egy kormányhatározat meghozatala szerepel. Az elismerés a helyzet további alakulásától függ. Amennyiben Azerbajdzsán újabb katonai agressziót indít, úgy Hegyi-Karabah elismerésének kérdése felkerül majd a napirendre” – mondta Kocsarján.

Hikmet Hajiyev, a bakui külügyi tárca szóvivője kedden reagálva az örmény nyilatkozatokra kijelentette: „Az Azerbajdzsán megszállás alatt lévő területein önhatalmúlag kikiáltott rezsim Örményország általi elismerése azt jelentené, hogy Jereván véget vet a minszki folyamatnak. Ebben az esetben a minszki csoportnak nem lenne többé mandátuma a tárgyalások folytatására” – tette hozzá.

Április elején az Azerbajdzsánhoz tartozó, többségében örmények lakta szakadár Hegyi-Karabah területén szokatlan hevességű harcok robbantak ki. Azóta a konfliktusban legalább 120 ember vesztette életét. Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a konfliktusban érintett felek. A fegyvernyugvást annak életbelépése után azonban többször megsértették. Beszámolók szerint továbbra is vannak szórványos összecsapások.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közösen az Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok vezette minszki csoport képviselőivel konkrét lépések előkészítésével foglalkozik a hegyi-karabahi válság rendezésére.