Az óriásölő Kakasok még mindig elődöntőbe juthatnak az FA-kupában

Fotó: Getty Images / Alex Livesey

-

Hazai pályán izgalmas, de gól nélküli döntetlent játszott a harmadosztályú meglepetéscsapat, a Bradford City a másodosztályú Readinggel az FA-kupában. Újrajátszás következik.


Angol FA-kupa, negyeddöntő

Bradford City (harmadosztályú)–Reading (másodosztályú) 0-0 (0-0)

Az angol futball nagy vándorcsapata, a Bradford City másfél évtizede még a Premier League-ben szerepelhetett, 2015-ben viszont csak a harmadosztályban vitézkedik. Az FA-kupában azonban folyamatosan gyűrte le a nálánál elvileg erősebb csapatokat, íme, az eddigi út:


A BRADFORD CITY EDDIGI MECCSEI AZ FA-KUPÁBAN

  • 1. forduló: Halifax Town–Bradford City 1-2
  • 2. forduló: Bradford City–Dartford 4-1
  • 3. forduló: Millwall–Bradford City 3-3, Bradford City–Millwall 4-0
  • 4. forduló: Chelsea–Bradford City 2-4
  • Nyolcaddöntő: Bradford City–Sunderland 2-0

Ezúttal a másodosztályú Reading volt a Bradford ellenfele. A Kakasok becenevű, bordó-gyömbér színű mezben focizó bradfordiak álltak jobban az örökmérleg tekintetében, ráadásul volt motiváció, hiszen 104 éve játszottak utoljára FA-kupa-elődöntőt – akkor meg is nyerték a sorozatot. A Reading dolgát nehezítette az, amire már a Sunderland is panaszkodott: a Bradford City stadionjának gyepszőnyege kritikán aluli, így az első negyedóra egyértelműen a hazaiaké lett, több támadást is vezettek, de a gól nem jött össze.


A meccs igazi angol alsó ligás küzdelmet hozott a továbbiakban is, a hazai drukkerek buzdították a csapatukat, a Bradford tört előre, de a Reading minden egyes kontrája veszélyeket rejtett magában – csatáruk, a 31 éves Pavel Pogrebnyak korábban a Zenitet, a Stuttgartot és a Fulhamet is erősítette. Az első komoly helyzete mégsem neki volt, hanem csapattársának, Daniel Williamsnek, aki nagyon kisodródva lőtt kapura a 25. percben – nem is ment be végül. Két perccel később végül az orosz szerezhette volna meg a vezetést, de lövése kivágódott a bradfordi kapufáról – igaz, előtte csapattársa már kivitte a labdát, de a bíró nem szúrta ki.Ekkorra már a Reading megbarátkozott a talajjal, és fölényben játszott, beszorította a Bradfordot. A 37. percben mégis egyenlítettek a hazaiak a kapufák tekintetében: egy szabadrúgást követő kavarodás után Liddle ívelt be, végül nem ért bele senki, így pattant az oldalsó kapuvasra a labda.A helyzet megriasztotta a Readinget, még vehemensebben kezdett támadni, ám így a védelem is kinyílt, kontrázott a Bradford, majd a Reading is – ide-oda rohangáltak a csapatok. Az első félidő végén mindkét csapat elégedett lehetett, mert jól támadott, ráadásul gólt sem kapott. Hiányérzetük az egy-egy kapufa miatt lehetett, hiszen egyik csapat sem tudott gólt rúgni.


Ez történt a félidőben


A 46. percben máris gólt szerezhetett volna a Bradford, de Felipe Morais Otibába rúgta a labdát.A félidő első tizenöt percét a hazaiak dominálták, odaszögezték a Readinget a kapuhoz, sorra rúgták a szögleteket. Ám a vendégek megúszták a nem túl vehemens rohamokat. A 66. percben a bradfordi Stead került helyzetbe egy hosszú indítás után, de a vendégek védői végül hatástalanították egy felszabadítással.A Bradford ezt követően sem állt le, folyamatosan támadott, a 72. percben Hanson került komoly helyzetbe. Érett, érett a gól, de nem lett meg, ugyanakkor a Reading lényegében eltűnt, ezt Steve Clarke cseréi sem tudták megváltoztatni.A 76. percben Davies fejelte fölé a meccslabdának tűnő szabadrúgást, nem csoda, hogy kiakadt. Egy perccel később a jobb szélen rengeteget hajtó Moraist le is kapta Phil Parkinson, a Bradford vezetőedzője.Steve Clarke végső elkeseredésében beküldte az egykori Everton-csatárt, Yakubut, aki továbblőtte az előző körből a klubját. A Bradford továbbra is a széleken való elfutással és középre íveléssel – azaz a régi idők angol focijára emlékeztető taktikával – operált, a gólt leszámítva egészen sikeresen, gyakran eljutottak a Reading tizenhatosáig.


A 85. percben mégis a Readingnek lett majdnem szerencséje: a felfokozott hangulatú meccs hajrájában óriási kavarodás alakult ki a Bradford tizenhatosán belül, volt kezezés, kapufa (mindkettő Pogrebnyak) és les (Yakubu) is, az állás 0-0 maradt.A négyperces hosszabbítás (amely kilencperces lett egy ápolás miatt) végéig nem változott az állás, így újrajátszásra kényszerülnek a felek. Ebben pedig a Bradfordnak a mostani szezonban egyszer volt része: a másodosztályú Millwall elleni 3-3-as első meccs után 4-0-ra nyert. Ráadásul a Kakasoknak idegenben egész jól megy, elvégre a Stamford Bridge-en győzték le kétgólos hátrányból a Chelsea-t, szóval a visszavágón bármi megeshet majd.


A Bradford hihetetlen sztorijáról itt olvashat hosszabban.