Az ORFK nem hagyta szó nélkül a konvojt: börtön is járhat a fuvarért

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Bűncselekményt követhet el az, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni - idézte Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az osztrák belügyi tárca minapi figyelmeztetését azzal kapcsolatban, hogy vasárnap civilek autókonvojban indultak Magyarországra, hogy segítsenek a bevándorlóknak eljutni Ausztriába.


Az osztrák civilek által összeszervezett 150-250 autó és kisbusz azért jön Magyarországra, hogy Ausztriába szállítsa a nálunk rekedt menekülteket. Néhány autó már meg is érkezett a Keletihez.


Az Országos Rendőr-főkapitányság nagyjából az első Keletihez beforduló autókkal egy időben tartott sajtótájékoztatót, ahol Csiszér-Kovács Viktória szóvivő idézte a Büntető törvénykönyv vonatkozó részét: aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Igaz, arra nem adott egyértelmű választ, hogy a konvojjal szemben intézkedik-e a rendőrség. Ehhez képest az osztrák rendőrség már korábban jelezte, hogy nem fogja lekapcsolni a menekülteket szállító autókat.

További kérdésre, hogy azzal szemben intézkednek-e, aki nem viszi át a határon a bevándorlókat, csak az államhatárig, azt mondta: a jogellenes tartózkodás elősegítésétől az határolja el az embercsempészést, hogy az nem az államhatár átlépéséhez nyújtott segítségben merül ki, hanem a már jogellenesen az ország területén tartózkodó személynek anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítségnyújtásban. Azonban itt is feltétel, hogy az elkövető tisztában legyen azzal, akinek segítséget nyújt, jogellenesen tartózkodik az országban - hangsúlyozta, hozzátéve ugyanakkor, hogy minden esetet egyedileg kell vizsgálni.


„Legitim lehet az, ami nem törvényes”


A képen látható Csekö Balázs újságíró ott van az osztrák konvojjal, és az Index megkeresésére közölte, hogy a konvojban mindenki tudatában van annak, hogy lekapcsolhatja a magyar rendőrség őket, ha menekülteket szállítanak, de nem aggódnak. Nem gondolják, hogy komolyabb jogi következménye lehet a segítségüknek, ha pedig igen, akkor állnak elébe.