Az Orbán Viktor támogatta alapítvány is támadja a Hóman-szobrot

Forrás: Wikipedia

-

Közös közleményben tiltakozik Hóman Bálint szobrának részben kormányzati pénzből tervezett székesfehérvári felállítása ellen Katrina Lantos Swett, a Lantos Alapítvány és Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnöke.


"Büszke amerikai magyarokként és a növekvő antiszemitizmus elleni harc régi aktivistáiként arra hívjuk fel a magyar kormányt, hogy erőteljesen és egyértelműen helyezkedjen szembe a tervekkel, hogy Hóman Bálintnak a hónap folyamán szobrot állítsanak Székesfehérváron" - írta Teleki és Lantos Swett a keddi keltezésű közleményben.

A két elnök emlékeztetett rá, hogy Hóman Bálint a magyar kormány minisztere volt, aki élen járt a magyarországi zsidóellenes törvényalkotásban és 1944-ben a magyar zsidók deportálására szólított fel. A kommüniké szerint abban az évben több mint 400 ezer ártatlan magyar zsidót deportáltak Auschwitzba és "Hóman osztozik a felelősségben a tragikus eseményekért, amelyek Magyarország történetének sötét fejezete során történtek".

Teleki és Lantos Swett leszögezte, hogy egyetért a számos "lelkiismeretes szervezet és polgár" felháborodásával, akik felemelték szavukat a tervezett szobor ellen. Utaltak arra, hogy az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportja "mély aggodalmának" adott hangot és sürgette, hogy a magyar kormány "nyilvánosan ítélje el Hóman szerepét az ártatlan magyarok üldöztetésében és deportálásában".

A HAC és a Lantos Alapítvány elnökei közölték, hogy csatlakoznak a testülethez, azt kérve, hogy a magyar kormány "tegye egyértelművé, szóban és tettekkel egyaránt, hogy ellenzi ezt a szobrot és minden, Hóman Bálint borzalmas öröksége tisztára mosására vagy rehabilitálására irányuló erőfeszítést". A kommüniké szerzői szerint a kormány részéről nem lesz elegendő azt állítani, hogy egy helyi jelentőségű és illetékességű ügyről van szó.

Arról, hogy ki is volt és mit tett történészként és politikusként Hóman Bálint, ebben a cikkünkben olvashat.


Nem először mennek szembe

Katrina Lantos, Tom Lantos lánya, a a Lantos Alapítvány elnöke korábban nyílt levélben szólalt fel Szabadság téri német megszállási emlékmű ellen is: „A jelenlegi szoborterv teljes amnéziát látszik mutatni a magyar kormány szerepét illetően a tragikus megszállás legrosszabb atrocitásaiban." Azt az emlékművet a kormány a tiltakozások hatására nem avatta fel, bár a szobrok ott állnak a téren.


Orbán Viktor azonban 2015 szeptemberi amerikai útján találkozott Katrina Lantos Swett-tel, megköszönte az intézet munkáját és biztosította arról, hogy továbbra is támogatja a kormány az intézetet, amelynek alapításában is aktív szerepet játszott..