Az óratekerés egyesek konyhájára hasznot hoz

Fotó: Flickr / Jamie McCaffrey

-

Az ügy az utóbbi napok egyik központi témája, a szakértők mellett megszólalt a Jobbik is.


Vasárnap éjjel 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára. Az óraátállítással a magyar fogyasztók nagyjából évente négy-ötmilliárd forintot takarítanak meg villamosenergia-költségeikből. Ugyanakkor egy friss kutatás szerint az emberek többsége egyszerűen eltörölné az óraátállítást és az azzal járó nehézségeket – írja a privátbankár.hu.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. évek óta méri és elemzi az adatokat. Az óraátállítással évi mintegy 100-120 ezer megawattóra villamos energiát spórolunk, ami megfelel egy közepes magyar város éves fogyasztásának. A haszon a környezetvédelemben is látható: az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár. A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágításánál jelentkezik.Ám egy friss kutatás szerint 5 magyarból 4 feleslegesnek tartja az óraátállítást. Az ellenzők táborának kétharmada a fix nyári időszámítás híve, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná, melynek keretében a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adna.

A válaszadók fele a biológiai egyensúly felborulását, valamint a nehézkes átállást említi elsődleges problémaként. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés: 10 emberből 4 számára a korai órákban jelentkező sötétséghez rossz közérzet társul, a résztvevők kétharmada pedig ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.

A válaszadók fele egyetértett azzal, hogy az óraátállítás utáni napokban csökken a munkakedve, így végső soron a hatékonyságán is csorba esik.

Szombaton a jobbikos Kepli Lajos a közhangulatéval megegyező pártálláspontot ismertette: az évenkénti kétszeri óraátállítás teljesen felesleges, és egészségi szempontból káros is, ezért a magyar társadalom többségének egyetértésével annak eltörlését javasolják, úgy, hogy a nyári időszámítást tartsák meg.