Az óra ketyeg, pörgessük fel magunkat – erről szólt az EU-csúcs

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Az Európai Unió készen áll, hogy a 28 állam-, illetve kormányfő rendkívüli csúcstalálkozót tartson Törökországgal Brüsszelben - jelentette be a Vallettában tartott csúcsot követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Tusk hozzátette, hogy gyorsan kell cselekedni, mert a schengeni övezet jövője forog kockán.


A lengyel politikus hozzátette, hogy egyelőre szervezési okokból nem tud pontos időpontot mondani, de 99 százalékig biztos benne, hogy még a hónap vége előtt sikerül megtartani az EU-Törökország csúcstalálkozót. Meggyőződése, hogy sikerül Ankarával kölcsönösen előnyös megállapodást kötni a migrációs válság kezeléséről. (Orbán Viktor véleményét erről itt olvashatja)
„Az óra ketyeg, nagy a nyomás, és gyorsan kell cselekedni" - hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke.


Beszámolt arról is, hogy a máltai csúcstalálkozó célja a korábban az Európai Tanács által hozott döntések végrehajtásának felgyorsítása volt.
„Ne legyenek kétségeink, a schengeni övezet jövője forog kockán, és fogy az idő. Hetente születnek döntések Európában, amelyek arról tanúskodnak, milyen súlyos a helyzet; a határellenőrzés visszaállítása és »műszaki akadályok« építése a határokon. Ez világosan bizonyítja, milyen fontos, hogy visszanyerjük az ellenőrzést külső határaink fölött".


A politikus megerősítette: regisztráció nélkül nem illetik meg jogok a migránsokat. „Ha egy migráns nem működik együtt a hatóságokkal, az nem maradhat következmények nélkül, és nem választhatják meg, hogy az Európai Unióban hol szeretnének menedéket kapni".
Üdvözölte viszont, hogy Magyarország, Szlovákia és Csehország összesen 225 fővel járul hozzá az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex, valamint az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal, az EASO állományához.


Lassan megy a menekültek szétosztása

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy egyáltalán nem elégedett a menekültek szétosztásának ütemével. Mint mondta: eddig mintegy 130 embert sikerült áttelepíteni a 160 ezerből.
„Ha így megy tovább, 2101. január 1-jére fog teljesülni a cél" - közölte a luxemburgi politikus, hozzátéve, hogy a csúcstalálkozón sem a célszámot, sem a szétosztás szükségességét nem kérdőjelezte meg senki. Juncker is üdvözölte a három visegrádi ország újabb felajánlását az uniós intézmények számára.


Törökországgal kapcsolatban a bizottság elnöke tudatta, hogy az ott élő szír menekülteknek küldendő támogatással van némi finanszírozási probléma, de ezt 8 napon belül meg fogják oldani. Mint mondta: a bizottság kész a következő két évben 500 millió eurót biztosítani erre a célra, a tagállamoktól pedig 2,5 milliárd euró hozzájárulásra lesz szükség.

Jean-Claude Juncker arra is kitért, hogy a kérdésről a görög miniszterelnökkel is egyeztetett, és a brüsszeli testület még az év vége előtt ismertetni fogja javaslatát a közös uniós parti őrség létrehozására vonatkozólag.