Az optimisták tovább élnek

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / BARBARA GINDL

-

Már az is sokat segít, ha elképzeljük élethelyzeteink lehető legjobb végkifejletét.


Egy hosszú távú, a nők egészségét vizsgáló kutatásban 70 ezer nő adatait elemezték. A résztvevők egészségi állapotát kétévente vizsgálták, és az adatok a 2004 és 2012 közötti időszakra vonatkoznak. A kutatók a résztvevők optimizmusát és olyan tényezőket – az etnikumot, a magas vérnyomást, az étrendet és a testmozgást – vizsgáltak, melyek befolyásolhatják az optimizmus hatását a halálozási kockázatra.

Az American Journal of Epidemiology című szaklapban publikált tanulmány szerint kiderült, hogy a legoptimistább nőknek csaknem 30 százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy a tanulmányban vizsgált betegségek valamelyikében haljanak meg, mint azoknak a nőknek, akik a legkevésbé optimisták. A legoptimistább nőknek 16 százalékkal kisebb esélyük van, hogy rákban haljanak meg, 38 százalékkal kevesebb, hogy szívbetegségben, 39 százalékkal kevesebb, hogy stroke-ban, 38 százalékkal kevesebb, hogy légzőszervi betegségben, és 52 százalékkal kisebb az esélyük, hogy fertőzés miatt veszítsék életüket.Már tudták

Korábbi tanulmányok már kimutatták az összefüggést az optimizmus és a szív- és érrendszeri problémák okozta korai halál kisebb kockázata között, de ez az első alkalom, hogy a többi fő halálok esetében is fény derült az összefüggésre. „Miközben ma a legtöbb orvosi és közegészségügyi intézkedés arra összpontosít, hogy csökkentse a betegségek kialakulásának kockázatát,


egyre több a bizonyíték arra, hogy a lélektani rugalmasság növelése is óriási jelentőségű

– mondta Eric Kim, a Harvard Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.


A kutatás szerint az egészséges szokások csak részben magyarázzák az optimizmus és a csökkent halálozási kockázat közötti összefüggést. A másik lehetőség, hogy a nagyobb optimizmus közvetve befolyásolja szervezetünk működését – mondta Kim.

Kaitlin Hagan kutató szerint az optimizmus mértéke növelhető egyszerű és olcsó módszerekkel. Ilyen például, ha az emberek leírják vagy elképzelik életük különböző színtereinek – karrier, barátság, kapcsolatok – a lehető legjobb végkifejletét. „Az ilyen módszerek használata a jövőben innovatív módja lehet az egészség javításának” – mondta Hagan.