Az operatív tiszt megvédte az Egészséges Fejbőr frontemberét

Fotó: Derzsi Elekes Andor

-

Petrovity Zorán beszélt a szkinhedekről, de nem szervezték be.


Nem volt besúgó az Egészséges Fejbőr énekese – ezt állítja a volt III/III-as operatív tiszt, aki részt vett Petrovity Zorán meghallgatását. A volt operatív tiszt szerint szerették volna, ha sikerül Petrovityt beszervezni, azt viszont nem tudja, hogyan sikerült az énekesnek megúsznia a Fekete Lyuk-beli balhét, de mint mondta: az ő ügyük szempontjából ez lényegtelen volt – írja az ATV.

Petrovity már katona volt, amikor a szolgálatok meghallgatták, és részletes beszámolót kértek a Fekete Lyuk-beli verekedésről és a szkinhedekről. Az akkori szabályok szerint katonát csak a katonai elhárítás, azaz a III/IV szervezhetett be, majd a leszerelés után továbbadhatta a III/III-nak. A katonai elhárítás viszont nem tartott igényt a számukra jelentéktelen szkinhedre, nem tudták volna hasznát venni.

„Mi pedig ritkán vettük volna hasznát katonaként Zoránnak, hiszen korántsem biztos, hogy annyit tudott volna mozogni skinheadkörökben, ami nekünk kellett volna. Ha pedig kijárjuk a katonáknál, hogy Zorán többet legyen kint, mint a katonatársai, hamar megbukott volna a kedvezmények miatt.


Egyszerűbbnek láttuk, hogy a beszervezéshez megvárjuk a leszerelés végét. Amikor azonban ez bekövetkezett, már az új rendszerben éltünk”

– mondta a volt tiszt.

Az N1 tévé korábban interjút készített a Egészséges Fejbőr frontemberével. Akkor kiderül, hogy a 80-as évek végén együttműködött a III/III-as alosztállyal. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából kikért kihallgatási anyagokon szereplő kézírását sajátjaként ismeri fel az énekes. Ezekben az olvasható, hogy a frontember részletesen beszámol a verekedésről, illetve felsorol pár nevet a skinheadmozgalomból.

Azt viszont nem tudta megmondani, hogy a jelentést mikor írta, illetve mivel bírták rá, hogy együttműködjön az állambiztonsági hatóságokkal. Petrovity azt mondta, akkoriban rengeteget ivott, és lehet, hogy a beszámolót is részegen írta.