Az önkormányzat szerint a polgármester költött is a lakásra

-

Az I. kerületben jelenleg több mint 100, piaci alapon bérbe adott lakás van.


A Budavári Önkormányzat közleményt adott ki a polgármester, Nagy Gábor Tamás lakásbérléséről. Az önkormányzat szerint:

  • „A piaci lakáspályázatok célja a használaton kívüli, üres, felújításra szoruló lakások bérbeadása oly módon, hogy nyilvános pályázatokon az önkormányzatnak a legkedvezőbb ajánlatot tevő (legmagasabb bérleti díj és vállalt felújítás) köthessen bérleti szerződést.
  • A Budavári Önkormányzat nyilvános piaci lakáspályázatait a hivatal honlapján és a helyi Budavár újságban gyakorlatának megfelelően közzéteszi, ebben az esetben is így történt.
  • A piaci lakáspályázaton megnyerhető lakóingatlanok bérleti joga minden esetben határozott idejű, ezért nem képez sem tulajdon-, sem vagyoni jogot a leendő bérlőik számára.
  • Az önkormányzati piaci lakásokra pályázóknak a fenti feltételek mellett, a lakás állapotát ismerve, a szükséges felújítások és beruházások költségeit mérlegelve és kalkulálva kell ajánlatot tenniük az önként vállalt havi bérleti díjukra.
  • Az ilyen lakások szociális jellegű bérbeadása eleve nem lehetséges, hiszen egyes esetekben a felújítás több millió forintra is rúghat.
  • A Magyar Nemzet hibás logikát követve téves következtetéseket vont le, mivel az interneten fellelhető magántulajdonú lakások bérleti díjait vette az összehasonlítása alapjául. A magántulajdonú ingatlanok bérleti díjai az önkormányzati, piaci alapú lakáspályázatok esetében irrelevánsak, hiszen a magánszemélyektől bérelhető ingatlanok esetében a leendő bérlőnek semmilyen felújítást és azzal járó, akár több millió forintos költséget nem kell szerződés szerint vállalnia.
  • A polgármester 2013-ban, egy ilyen nyilvános piaci pályázaton nyerte meg a Budai Vár területén, az önkormányzat tulajdonában álló lakást.
  • A 2013 év elején kiírt nyilvános piaci pályázatra két ajánlat érkezett. A polgármester több mint másfélszer magasabb havi bérleti díjat ajánlott a 71 nm-es, erősen felújításra szoruló, földszinti, udvari lakásért.
  • A hosszan tartó felújítást követően a polgármester 2014-ben költözött be a lakásba, amelynek bérleti joga határozott időre, öt esztendőre szól.
  • A piaci alapon bérbe adott lakások esetén a bérleti díj minden esztendőben a január 1-jén érvényes jegybanki alapkamattal emelkedik.”

A Nagy Gábor Tamás által 5 évre bérelt 71 négyzetméteres lakás bérleti díja 81 203 forint – írja az önkormányzat. A szociális alapon az önkormányzat által bérbe adott lakások bérleti díja négyzetméterenként 256,64 forint havonta, a költségelvű alapon bérbe adott (örökölhető, vagyoni jogot képező, határozatlan időtartamú) lakások bérleti díja pedig négyzetméterenként 539,75 forint havonta. Az önkormányzat külön kiemeli, hogy a polgármester a költségelvű bérleti díj több mint kétszeresét fizeti.

Az önkormányzat közleménye szerint a piaci lakáspályázat nem szociális célokra használt rendszer, mivel a leromlott állapotú, gyakran lakhatatlan lakóingatlanokat fel kell újítani. A piaci alapon bérbe adott lakások száma az I. kerületben jelenleg több mint száz.