Az öngyilkos sejtekért kapott Nobel-díjat

Fotó: MTI/AP/Kyodo News / Macusita Akiko

-

A japán sejtbiológus alig tudott megszólalni, amikor megtudta, hogy őt tüntetik ki.


Hiába emlegették évek óta esélyesként, csak nehezen találta a szavakat Oszumi Josinori, az orvosi Nobel-díj idei kitüntetettje, aki a hétfői bejelentés hallatán először csak annyit tudott mondani: „ah”.

Thomas Perlmann, a stockholmi Karolinska Intézet Nobel-bizottságának titkára szerint a japán tudós egyáltalán nem számított a díjra. Azt hiszem, nagyon örült, öröm volt beszélni vele – mondta el a telefonhívásról.

„Rendkívül megtisztelő” – válaszolta Oszumi Josinori a Kyodo japán hírügynökség megkeresésére később. „Olyan öröm ez egy tudós számára, amelyet semmi sem múlhat felül” – mondta az NHK japán televíziónak.

A molekuláris sejtbiológiával foglalkozó tudósnak a sejt megújulásában alapvető szerepet játszó autofágia mechanizmusának kutatása területén elért eredményeiért ítélték oda a Nobel-díjat.

Az emberi szervezetben állandóan ismétlődő folyamat a sejtek önevése vagy kannibalizmusa, kifinomult egyensúly van a lebomlás és az újjáépülés között, erről szól az élet – fejtette ki a televíziónak.

Arra a kérdésre, hogy miért a fehérjék lebomlását és nem a felépülését választotta kutatási területéül, azt válaszolta: „Valami olyat akartam csinálni, amit mások még nem.”

A 71 éves Oszumi 8 millió svéd koronával (257 millió forintos összeggel) gazdagodik. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.