Az ön pénze jó helyen van? Gyorsan nézze meg ezt a listát!

Fotó: Getty Images/iStockphoto / seamartini

-

A felügyeletet is ellátó Magyar Nemzeti Bank frissítette azt a listát, amelyen a befektetési tevékenységre jogosult cégek szerepelnek. A listán bankok, alapkezelők és brókercégek vannak.


Windisch László felügyeleti alelnök szerint, ha valaki olyan vállalkozáshoz fektette be pénzét, amely a listán nem szerepel, érdemes haladéktalanul írásban vagy személyesen felkeresnie az MNB-t.


Bankok, brókercégek és alapkezelők


Windisch László az MTI-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy befektetés előtt mindenképpen indokolt a felügyelet honlapján ellenőrizni, vajon rendelkezik-e az MNB engedélyével az, akire megtakarításainkat bízzuk. Ez azért is fontos, mert az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vagy a Befektető-védelmi Alap (Beva) garanciája csak az engedéllyel rendelkező szolgáltatók pénzügyi tevékenységére vonatkozik, jogosulatlan pénzügyi tevékenység esetén nincs mód ezekből az alapokból kártalanítani az ügyfeleket.

Mint az elmúlt hetekben láttuk, minden brókerbotrányra ez a lista sem garancia, hiszen a Buda-Cash Brókerháznak, a Hungária Értékpapírnak vagy a Quaestor Értékpapír Zrt.-nek volt felügyeleti engedélye, mégis csaltak, és bebuktak. A karcagi zugbankár viszont jogosulatlanul gyűjtött betéteket, és ígért magas hozamokat, így ha valaki utánanézett volna, akkor a Kun-Mediátort sosem találta volna meg a fenti listán.

Ez a vállalkozás voltaképpen pilótajátékot folytatott, és mint Windisch László kifejtette: a pilótajátékok sajátossága, hogy amíg elég sok új ügyfelet be tudnak vonni, addig az újak befizetéseiből többen valóban megkaphatják az ígért, magas kamatot a pénzükre, így elégedett ismerősök, rokonok ajánlásával könnyen tud terjedni a visszaélés. Ugyanakkor minden pilótajáték előbb-utóbb összedől.

A felügyelet tapasztalata szerint sok az olyan vállalkozás, amelyik a magas kamatra vágyók kifosztását célozza. Az MNB 2013 októbere óta 30 szervezettel és személlyel szemben intézkedett jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt.


Befektetésre jogosult fióktelepek


A 10-15 százalékos hozam kamu

A felügyeleti szakember szerint a betéti kamatok értékelésekor fontos figyelembe venni, hogy jelenleg az infláció nulla százalék, tehát az évi 2-3 százalékos banki betéti kamatok 2-3 százalék reálkamatot jelentenek. Az évi 10-15 százalék, vagy még magasabb hozam ígérete, pláne tőkegaranciával, ma egyáltalán nem reális, az ilyen ígéreteknek nem szabad hinni – közölte.

Windisch László elmondta azt is, hogy a pénzügyi ismeretek fejlesztése érdekében a jegybank javaslatot fog tenni a Nemzeti Alaptanterv kibővítésére. Az MNB álláspontja szerint az általános iskolák felső tagozatán legalább egy féléves tantárgy keretében szükség lenne az alapvető pénzügyi ismeretek magasabb szintű oktatására.