Az ombudsman szerint nincs alkotmányos akadálya a forintosításnak

-

Az ombudsman szerint alkotmányossági szempontból elfogadható a devizahitelek forintosítására választott törvényi megoldás - áll az alapvető jogok biztosa közleményében.


Székely László felkérte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy tájékoztató anyagokkal segítse a fogyasztókat. Felkérte továbbá az igazságügyi minisztert, hogy – más érintett tárcákkal együttműködve – vizsgálja meg a magánszemélyek csődvédelméről rendelkező törvényi szabályozás megalkotásának lehetőségét.


A deviza- és devizaalapú hitelek forintosításával kapcsolatban több panaszos fogalmazta meg aggályait az ombudsmannak. Alapvetően azt sérelmezték, hogy az állam a magánszemélyek és a bankok között létrejött magánjogi szerződésekbe avatkozik be azáltal, hogy gyakorlatilag kötelezővé teszi számukra a devizahitelek forintosítását. Emiatt az ombudsmani vizsgálat elsősorban arra irányult, hogy a szerződési szabadság korlátozása során miként érvényesül a jogbiztonság követelménye.

Az ombudsman jelentésében arra hivatkozik, hogy az adósokat egyoldalúan terhelő árfolyamkockázat megszüntetése alkotmányosan igazolhatóvá teszi az állami beavatkozást. Azonban a biztos aggályosnak érezte, hogy az érintettek a forintosítás következményeiről – és az őket megillető jogosultságokról – csak bonyolult jogi szövegek értelmezésével tájékozódhatnak, ezért felkérte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy tájékoztató anyagokkal segítse a fogyasztókat.

Az ombudsman a közleményben emlékeztetett, hogy 2008 és 2013 között már három jelentésében is rámutatott arra, hogy szükséges a csődvédelem intézményének mielőbbi bevezetése annak érdekében, hogy az érdemi védelmet nyújtson a fizetésképtelenné vált személyek számára.

Az alapvető jogok biztosa szerint a bajba jutott adósok megsegítésére komplex, az állam, a pénzügyi szolgáltatók és a társadalom – bár eltérő mértékű és módú – együttműködésén alapuló megoldásokra van szükség.