Az ombudsman szerint jogellenes az ózdi közmunkások kamerázása

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

Péterfalvi Attilához még nem érkezett bejelentés, ha fog, akkor több milliós bírság és büntetőeljárás is lehet a következménye.


Ha a sajtóban megjelentek megfelelnek a valóságnak, Ózd önkormányzata egyértelműen jogellenes adatkezelést folytat, ami akár bűncselekménynek is minősülhet – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Népszabadságnak. Szerinte a dolog attól sem lesz törvényes, ha a munkavállalókat nyilatkoztatják arról, beleegyeznek a megfigyelésbe.


Csak akkor tekinthető jogszerűnek a kamerás megfigyelőrendszerek használata, ha az élet- és vagyonbiztonság, a termelési folyamatok felügyelete érdekében van erre szükség.

Péterfalvi hozzátette, a konkrét esetet nem ismeri, csak a jogi helyzetet ismertette. Az ügy miatt a hivatalhoz még nem érkezett bejelentés, az sem kizárt, hogy hivatalból járnak majd el. Ha bizonyítottnak látják a jogsértést, akkor annak maximum tízmillió forintos bírság lehet a következménye, de a személyes adatok jogosulatlan kezelése miatt polgári pert is lehet indítani.

Tegnap írta meg a Népszabadság, hogy Ózd önkormányzata olyan kamerákat szerzett be, amelyek lehetővé teszik a közmunkások folyamatos megfigyelését. A képviselő-testület döntése értelmében a kamerákat, illetve a szemüvegekbe épített kamerákat nemcsak a közterület-felügyelet, hanem az ózdi Start programiroda számára is biztosítják.

A közmunkások munkaköri leírásába pedig azt is belevették: „a munkaügyi eligazításokról és a munkaidőben történő munkavégzésről bármikor hang-, video- és fényképfelvétel készülhet”.


Janiczak Dávid, Ózd polgármestere Péterfalvi szavai miatt közlemény adott ki, amelyben azt írta: „Miután a sajtó tévesen értelmezve arról adott hírt, hogy megfigyeljük a közmunkásokat, fontosnak tartom tisztázni: nem őket, hanem a munkájukat figyeljük meg, összhangban az adatvédelmi biztos korábbi irányelveivel.” Hozzátette, azért is volt szükség a kamerákra, mert a munkafigyelőket korábban „terrorizálták” egyes közmunkások.