Az ombudsman nem hiszi, hogy dolga lenne az egyházi törvénnyel

Fotó: AFP / GALI TIBBON / AFP / GALI TIBBON

-

Az ombudsman azért nem fordul az Alkotmánybírósághoz, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága már a jogszabály változtatására szólította fel a kormányt. A több egyházat is képviselő ügyvéd elszomorítónak nevezte az alapjogi biztos álláspontját, annál is inkább, mert a strasbourgi döntés még nem jogerős.


Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és mások azért fordultak az alapvető jogok biztosához, mert kifogásolták, hogy az egyházi státusról politikai alapú döntés születik, amellyel szemben érdemi jogorvoslatra nincs lehetőség. Ezenkívül nem minden vallási közösség számára ajánlhatják fel az állampolgárok adójuk 1 százalékát. Székely László alapjogi biztos viszont azért sem fordul az Alkotmánybírósághoz, mert hivatali elődje már megtette ezt, és a testület több rendelkezést visszaható hatállyal meg is semmisített. Ugyanakkor 2014 áprilisában a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága egy konkrét ügyet tárgyalva első fokon megállapította, hogy az egyházügyi törvény alkalmazása sérti a panaszosoknak az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt jogait. A bíróság nem jogerős döntése egyúttal felszólította a magyar kormányt, hogy tárgyaljon a vizsgált ügy felpereseivel, és hat hónapon belül tájékoztassa a bíróságot az elért eredményekről.


Az egyházak jogi képviselője „szomorú”

Április elején született meg az az ítélet, amely kimondta, hogy sérült a kis egyházak szabadsága, mivel a törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól. A magyar államot tizenhat kis egyház perelte be, egy részüket Karsai Dániel képviselte Strasbourgban. Az ügyvéd a VS.hu megkeresésére elmondta, a strasbourgi ítéletben közvetlenül nem szerepel, hogy a kormánynak változtatnia kellene a jogszabályon, ez „csak” a döntés egészéből következik. Karsai elszomorítónak nevezte, hogy az ombudsman az Európai Bíróság ítéletére hivatkozva döntött úgy, hogy nem fordul az Alkotmánybírósághoz. Arra a kérdésünkre, hogy a pernyertes kis egyházak mégis mire számíthatnak, az ügyvéd elmondta, az egyházügyi államtitkárság az illetékességgel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM) irányította, vagyis egyelőre nem történt fejlemény. De azt is tudni kell, hogy a peres felek bármelyike az első fokú ítélettel az úgynevezett Nagykamarához fordulhat – mondta Karsai Dániel. Ezt egyébként korábban Rétvári Bence, a KIM államtitkára jelezte is.