Az olimpiát célozzák meg Görbiczék a dániai kézilabda-vb-n

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

De ha az nem jön össze, beérik a kvalifikációs tornára jogosító helyezéssel is. Ha lesz rá lehetőség, akkor ezt mi magunk is megrendeznénk. A keret szinte végleges, a csapat jó formában van.


A magyar női kézilabda-válogatott azzal a céllal vág neki a szombaton rajtoló dániai világbajnokságnak, hogy ott bekerüljön a legjobb hét közé, és jövő márciusban szerepelhessen az olimpiai kvalifikációs tornán, vagy pedig közvetlenül jusson ki az ötkarikás játékokra.


Németh András optimistán várja a vb-t


Németh András szövetségi kapitány elmondta, jól sikerült a felkészülés, a munkával a tervezettnek megfelelően haladnak, habár a múlt héten kétszer simán legyőzött Ukrajna helyett lehetett volna erősebb ellenfelet választani.
„Az első három ellenfélről, Tunéziáról, Szerbiáról és Montenegróról tiszta a kép, sikerült őket feltérképezni” – mondta az egy hete már 19 fősre szűkített kerettel dolgozó szövetségi kapitány a csoportellenfelekről. A három említett gárda mellett Japánnal és Dániával kell még mérkőznie a csapatnak.


„Jó a hangulat, jók az edzések, és képesnek érzem arra a csapatot, hogy bekerüljön az elitbe. Kisgyerekem otthon marad, nem utazik velem, úgy érzem, így jobban tudok koncentrálni a vb-n” – mondta Görbicz Anita csapatkapitány.
A Ferencváros irányítója, Szucsánszki Zita elmondta: maguk között azt a célt tűzték ki, hogy a négy közé jussanak, s jobb esetben dobogóra állhassanak. „Bizakodóak vagyunk, jó formában várjuk a vb-t, a Győr és az FTC is megnyerte csoportját a Bajnokok Ligájában” – tette hozzá.


Jó lenne megint éremnek örülni


A vb-n sorsdöntő lesz a nyolcaddöntő, hiszen ezek győztesei – különösen akkor, ha az Európa-bajnok és olimpiai címvédő Norvégia vagy a vb-címvédő, olimpiai házigazda Brazília is állva marad – kvalifikációs tornán vehetnek részt, azaz marad esélyük a riói kvótaszerzésre. Ehhez – amint a kapitány fogalmazott – a herningi csoportban kell minél jobb helyezést elérni, de ez nem lesz egyszerű. Az első ellenfél a vb-17. Tunézia, ám utána három kőkemény összecsapás következik. A vb-ezüstérmes Szerbia, az olimpiai döntős, Eb-4. Montenegró, valamint a hazai közönség előtt szereplő, vb-bronzérmes Dánia legyőzése komoly fegyvertény lenne az Eb-hatodik, vb-nyolcadik – a londoni olimpiáról azonban lemaradó – magyaroknak. A csoport zárásán a vb-16. Japán vár a Németh-csapatra.


A másik ágon, Naestvedben papíron a svédek a legerősebbek, ők a londoni olimpián is szerepelhettek (11. helyezés), míg a tavalyi magyar–horvát közös rendezésű Eb-n a harmadikok lettek. A lengyelek vb-4. és a hollandok Eb-7. helye is figyelemre méltó. Angolától – amely, mint az afrikai selejtező győztese, már biztos riói résztvevő – kapott már ki a magyar csapat, mégpedig a 2007-es franciaországi vb 7. helyéért rendezett összecsapáson 37-36-ra. Kínát sem lehet lebecsülni, míg Kuba nem képvisel komoly játékerőt.

A riói indulási lehetőséget eddig a rendező jogán a brazil, valamint a kontinentális selejtezőkről, bajnokságokról a norvég, az angolai, az argentin és a dél-koreai válogatott harcolta ki. Amennyiben a norvégok nyerik a vb-t, akkor az Eb-második spanyolok is közvetlenül kvótához jutnak.
Alapesetben a márciusi selejtezőben a vb 2–7. helyezettje, valamint a két legsikeresebb földrészről két-két, a másik két kontinensről pedig egy-egy válogatott, azaz összesen 12 együttes szerepel majd.

Ha a magyarok végeznek az élen a világbajnokságon, egyből olimpiai résztvevőkké válnak, ha pedig a 2–7. helyen zárnak Dániában, kvalifikációs tornán indulhatnak. Részt vehetnek selejtezőtornán akkor is, ha nem sikerül a vb-n az első hét között végezniük, ugyanakkor a legjobb hétben zárnak azok, akik a tavalyi Eb-n megelőzték az ott hatodik magyarokat. Vagyis az ezüstérmes spanyolok, a bronzérmes svédek, az Eb-negyedik montenegróiak és az Eb-ötödik franciák. Ez esetben a kontinens képviseletében lehet ott a magyar válogatott az egyik kvalifikációs tornán.


A házigazda dánok ellen lesz a legnehezebb dolguk Tomoriéknak


Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke elmondta: eddig a női és a férfi vonalon is a vb-2., vb-3. és vb-4. helyezettek rendezhettek selejtezőtornát, ám most a nemzetközi szövetség (IHF) arról döntött, hogy a tornák csoportjaiban érdekeltek mindannyian pályázhatnak rendezésre. Ezen túlmenően az IHF szándéka, hogy ezeket a tornákat más-más földrészen tartsák. Kocsis bejelentette, hogy ha a magyar női és férfiválogatott kvalifikációs tornán érintett lesz, akkor az MKSZ pályázik torna rendezésére. A férfiak januárban, a lengyelországi Eb-ről kerülhetnek az áprilisi selejtezőre.

A csapat számára a szövetség részéről is az olimpiai kijutás a fő cél, amit összesen bruttó 40 millió forinttal honorál a szövetség. Azt követően, hogy a csapat kivívta a vb-szereplés jogát Ausztriával szemben a nyáron, ebből az összegből már megkapott 4 milliót. Az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételért további 12 millió forintot osztanak szét, a teljes 40 millió csak riói kijutás esetén jár.


A 19 fős keret:
kapusok: Bíró Blanka (Ipress Center-Vác), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO KC)
jobbszélsők: Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bódi Bernadett (Győri Audi ETO KC)
jobbátlövők: Tomori Zsuzsanna (Győri Audi ETO KC), Planéta Szimonetta (Győri Audi ETO KC)
irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO KC), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
beállósok: Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria), Mayer Szabina (Fehérvár KC)
balátlövők: Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Dunaújvárosi Kohász KA), Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balszélsők: Korsós Dorina (Győri Audi ETO KC), Erdősi Ildikó (Siófok KC)

Csoportbeosztások:
A csoport (Herning): Dánia, Montenegró, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Tunézia, Japán
B csoport (Naestved): Svédország, Lengyelország, Hollandia, Kína, Kuba, Angola
C csoport (Kolding): Brazília, Franciaország, Németország, Koreai Köztársaság, Argentína, Kongói DK
D csoport (Frederikshavn): Norvégia, Oroszország, Spanyolország, Románia, Kazahsztán, Puerto Rico

A magyar válogatott vb menetrendje az A csoportban (Herning):
december 5., szombat: Magyarország–Tunézia 18.00
december 6., vasárnap: Szerbia–Magyarország 18.30
december 8., kedd: Montenegró–Magyarország 18.30
december 9., szerda: Magyarország–Dánia 20.45
december 11., péntek: Magyarország–Japán 16.15

A nyolcaddöntő mérkőzéseit december 13-án és 14-én, a negyeddöntős összecsapásokat 16-án, az elődöntős találkozókat 18-án, míg a legjobb nyolc csapat helyosztóit 20-án rendezik.
A világbajnok közvetlenül kijut a riói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőtornán vehetnek részt 2016. március 17. és 20. között.