Az olimpiai eltiltás után sem büntette a sportvezetőket Oroszország

Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images / István Hajdu

-

Bármilyen intézkedés előtt Oroszország először körültekintően elemzi a NOB döntését – közölte a Kreml. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta az országot a téli olimpiáról.


Oroszország most elsősorban arra törekszik, hogy megvédje sportolói érdekeit, továbbá fenntartsa kapcsolatát a NOB-bal – mondta Dmitrij Peszkov. Az elnök szóvivője szerint félre kell tenni az érzelmeket, és a helyzet komoly elemezést igényel. Oroszországnak még mindig meg kell válaszolnia a NOB néhány kérdését – mondta Peszkov.

Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a NOB által szankcionált sportvezetők – az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) vezető Alekszandr Zsukov és Vutalij Mutko volt sportminiszter, a futballszövetség elnöke és a jövő évi világbajnokság főszervezője – kapnak-e bármilyen büntetést. Most nem ez az első, "sokkal fontosabb a sportolóink érdekeinek megvédése" – mondta.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden felfüggesztette az OKR-t és kizárta a februári, phjongcshangi seregszemléről, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását a februári téli játékokon.

A NOB-döntés szerint azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés található majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.