Az olimpia bojkottjára szólít fel a kiszabadult Pussy Riot-tag

Nagyezsda Tolokonnyikova bánja, hogy kiengedték. A jövőben jogvédőként Putyin-rendszer megbuktatásán fog dolgozni.


Nagyezsda Tolokonnyikova azt nyilatkozta szabadulása után, hogy a zenekar tagjainak ítélt amnesztia csupán egy kozmetikai beavatkozás. „Bojkottra hívok, a becsületesség érdekében. Azt kérem (a nyugati kormányoktól), hogy ne adják be a derekukat az orosz gáz és olaj szállítmányok miatt.” A 24 éves punkzenész-aktivista elmondása szerint a börtönrendszerre ráférne egy alapos reform, és megígérte, hogy folytatni fogja kormány-ellenes munkásságát. Az orosz államot „totalitárius gépezetnek” nevezte, és elmondta, hogy a börtönök reformja az orosz társadalom reformjának kiindulópontja lehet – írja a BBC. Tolokonnyikova nem az első, aki az olimpiai játékok bojkottjára szólít fel. Emberi jogi szervezetek ugyanezt tették az Oroszországban bevezetett melegellenes törvények miatt. Több meleg sportoló is jelezte, hogy fél attól problémáik lehetnek, ha részt vesznek az olimpián. Putyin azt üzente: ettől nem kell tartaniuk.


A Greenpeace aktivisták is követhetik őket

Ha minden jól megy, a harminc Greenpeace aktivista valamikor az ünnepek alatt szabadulhat. A Greenpeace hajóját szeptemberben foglalták le az orosz hatóságok, az aktivistákat pedig letartóztatták, mivel azok megpróbáltak felmászni egy sarkvidéki olajfúró platformra. Szabadon engedésükért korábban Hollandia követelte a frankfurti székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróságon. Az oroszok szerint azonban a környezetvédők veszélyeztették az olajfúrón dolgozók biztonságát, ezért nem engedtek eddig a követeléseknek.

-


Miért voltak börtönben? És hogyan szabadultak?

A Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagját, Marija Aljohinát és Nagyezsda Tolokonnyikovát azt követően helyezték szabad lábra, hogy az orosz duma egyhangúlag jóváhagyta Vlagyimir Putyin államfő javaslatát, amellyel az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója alkalmából széles körű amnesztiát hirdetett. Az együttes 2012 februárjában a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tartott punk miséjükön azt kérte Szűz Máriától, hogy mentse meg Oroszországot Vlagyimir Putyintól. 2012 augusztusában ezért a zenekar három ismert tagja kétévi szabadságvesztést kapott vallási gyűlöletből elkövetett garázdaság vádjával. Az együttes harmadik tagjára, Jekatyerina Szamucevicsre kiszabott ítéletet még tavaly októberben a moszkvai városi bíróság felfüggesztette azzal az indokkal, hogy ő nem vett részt közvetlenül az együttes figyelemfelhívó akciójában. Szabadon bocsátása után Marija Aljohina a BBC orosz nyelvű szolgálatának kijelentette: semmit sem bánt meg, és beszámolt arról, hogy szabadulása után azonnal a „Bizottság a kínvallatások ellen” elnevezésű jogvédő szervezet képviselőivel találkozott, hogy megvitassa velük a fogva tartottak helyzetét a Nyizsnyij Novgorod-i börtöntelepen (IK-2), ahonnan szabadult. Az orosz sajtó korábban azt írta, Aljohina nem akarta amnesztiával elhagyni a börtöntelepet, mert aggódott társai sorsáért. Ügyvédjének elmondta, hogy rabtársnői a telep vezetőségétől fenyegetéseket kapnak. Aljohina újságíróknak azt mondta, hogy a jövőben jogvédőként szeretne tevékenykedni, mert ami az orosz börtöntelepeken a nőkkel történik, arról a külvilágnak hallania kell.