Az öldöklés karácsonykor sem áll le

-

Civileket öltek meg szentestén muzulmán lázadók a Fülöp-szigetek déli részén. Volt túszejtés, és nem sajnálták a kézigránátot sem.


Szakadár muzulmán lázadók megöltek kilenc civilt a Fülöp-szigetek déli részén karácsony szentestéjén. Több más, kisebb szervezethez hasonlóan a Bangsamoro Iszlám Szabadságharcosok szervezet sem ismeri el a legjelentősebb muzulmán lázadószervezet és a kormány közötti békemegállapodást, és önálló iszlám államot akar létrehozni a zömmel katolikusok lakta szigetország muzulmán többségű déli részén. Ennek a szervezetnek a fegyveresei támadtak meg egy kisvárost Sultan Kudarat tartományban, Mindanao szigeten.

Lelőttek hét gazdálkodót, miközben ők rizsföldjükön dolgoztak, két másik civil pedig egy kézigránát-támadásban halt meg egy kápolnánál. A lázadók, mielőtt elmenekültek, túszokat szedtek, és emberi pajzsként használták őket, miközben a hadsereg katonái a nyomukban voltak. A túszokat később szabadon engedték. A katonáknak sikerült rajta ütniük a lázadókon, és négyet megöltek közülük.

A Bangsamoro Iszlám Szabadságharcosok 2011-ben vált ki a Moro Iszlám Felszabadítási Frontból (MILF). A MILF és a hadsereg között 2014 márciusa óta tűzszünet és békemegállapodás van érvényben, amelynek keretében a moro népcsoport autonómiát élvez, a MILF pedig vállalta, hogy leszereli 11 ezer fős gerillahadseregét. Tűzszünet van december 23-a óta 12 napig a hadsereg és a fennállásuk 46. évfordulóját ünneplő maoista lázadók között is.

Rendőrségi tisztségviselők elmondták, hogy a Bangsamoro csoport az internetre feltett videók tanúsága szerint hűséget esküdött az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista szervezetnek, de arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy volna közvetlen kapcsolat közöttük.