Az olaszverés a 102. emeletre repíti a Merész-csapatot

Fotó: Zagyi Tibor / Zagyi Tibor

-

HÁTTÉR

A magyar női vízilabda-válogatott látványos gólokkal, sokmozgásos játékkal verte kedden 15-12-re az Eb-címvédő olaszokat. Két vereség után született végre Világliga-győzelem, a továbbjutásra már nincs esély, Merész András meccs végi öklözése mégis kulcsfontosságú sikert jelez a hazai Eb évében. A szövetségi kapitány nem kertelt: azt mondta, az utóbbi három évben most kapta a legtöbbet lélektanilag a csapatától.


„A játék is számít, de most annál is jobban az eredmény, mert az Eb előtt meg kell még vernünk az olaszokat, hogy ne legyen jó emlékük ellenünk” – ezt még a meccs előtt, az újbudai Nyéki-uszoda bejáratánál mondta a kapitány, ám azután sokáig úgy nézett ki, hogy az első magyar pontot is nehéz lesz megszerezni a Világliga harmadik körében: Merész csapata két negyeden át csak üldözte a vendégeket. A folytatásban viszont visszaköszönt a mérkőzés előtti fizikai teszteken mért látványos javulás: „Volt 6-4 is oda, de mi nem fáradtunk el az általunk diktált iramban, az olaszok viszont igen” – értékelt a kapitány. „Így aztán olyan ritmust tudtunk adni a meccsnek, amiben mi késztettük hibázásra az ellenfelet.” A magyarok ráadásul látványos akciókkal fordítottak, a vezetés átvételekor (7-6) Czigány Dóra úgy húzta meg a jobb szélt, mint egy focimeccsen, átívelését Keszthelyi Rita kapásból vágta be a hosszú oldalon. Az összesen négy gólig jutó Keszthelyi ki is emelte a gyors támadásokat: „Jól bírtuk ezt a föl-le úszkálást, jó úszó csapatként ez nekünk mindig bejön, a sokmozgásos gyors játék továbbfejlesztésében nagy lehetőséget látok.” A vége az ötgólos Kisteleki Dóra vezérletével biztos siker lett, a  meccs lényege a tizenötödik magyar gólban sűrűsödött össze. Czigány Dóra utolsó másodperces találatánál Merész András hatalmasat öklözött a levegőbe: tényleg nagyon fontos volt, hogy rossz emléket hagyjunk az olaszokban.

-


Az összegzésében a kapitány még ennél is tovább ment: „Szerintem az utóbbi három évben talán most kaptam a legtöbbet lélektanilag ettől a csapattól, beleértve akár egy vb-bronzmeccset, vagy bármi mást. Ez a siker most nagyon fontos volt, hogy továbbra is bízzunk magunkban és az általunk elvégzett munkában. A meccs után azt mondtam a lányoknak, ha a felkészülés alatt éppen fel kell futniuk az Empire State Buildingre (New York 102 emeletes, 381 méteres épülete – a szerk.), és valaki éppen feladni készül, akkor erre a győzelemre kell majd gondolnia.” - Védekezésben még lesz mit javítani A továbbjutásról nem sok szó esett a siker ellenére, a tavaly Világliga-döntőbe jutó, és ott negyedik együttesnek már csak matematikai esélye van, hogy a csoportgyőztes olaszok mögött a görögöket megelőzve legjobb másodikként fináléba jusson. ”Számításaink szerint legalább 9 vagy 10 góllal kellene nyerni a görögök ellen az utolsó meccsen” – fogalmazott Merész András. „Ez akkor teljesül, ha ők hat emberrel jönnek, vagy akkor sem, de azért nem adhatjuk fel ezt a vetületét sem a fehérvári találkozónak.” Takács Orsolya egy másik vetületet is megadott az április 22-i zárómeccsnek: ”Ugyanakkora jelentősége lesz, mint az olasznak, igenis egy hazai Eb előtt nagyon fontos minden mérkőzés. A budapesti Eb-n csoportellenfelek lesznek, ezer videofelvétel fog készülni, de az elemzésen túl a lényeg az, hogy tudják, ki az úr a háznál.” A két gólt szerző csapatkapitány bevallotta, a félidőre nagyon elfáradt, de a csúcsra járatást az Eb-re tartogatja. A 12 kapott gólnak nem, a lelkes közönségnek viszont nagyon örült, és volt számára egy további plusz: „Huszonkettedik kerületiként jó volt végre itt játszani a válogatottal, innét öt percre lakom!” A csapatkapitány ráadásul Keszthelyi Ritától is kapott egy kis biztatást: "Takács Orsiban már nagyon régóta ott vannak ezek a gólok, most végre oda állt, és belőtte őket. Nagyon büszke lehet magára és a csapatra is, mert nehéz volt így felkészülni, hogy sokan külföldön vagyunk, és kevés időt töltöttünk együtt." A Catania légiósa négy gólja ellenére nem volt teljesen elégedett ("Játszottam már jobban is."), és a 15 gól méltatása helyett a védekezés javítását szorgalmazta: "Akkor fog minden flottul menni, ha ott lesznek a blokkok a helyükön, ezáltal a kapusok bízhatnak bennünk, és tudják a saját dolgukat végezni."

- Kisteleki Hanna is nagy csatákat vívott az Eb-győztes olaszokkal

Ha még flottabbul megy, talán a pálya mellett is meglátszik végre. Az olimpiai negyedik, vb- és Eb-bronzérmes csapatot kedden 400 néző fogadta. A dél budai uszoda nem volt hangulattalan, de a Merész-csapat azért talán többet érdemelne: megfiatalított kerettel, több huszárvágással, zsinórban öt világversenyen jutott a négy közé. A választ arra, hogy mikor sikerül kilépni a férfi póló árnyékából a legfiatalabb válogatottól kaptuk meg: „Majd amikor nyáron a döntőben játszunk a Margitszigeten, akkor lesznek nézőink!” – mondta mosolyogva Gurisatti Gréta, aki mindössze 17 évesen kapott helyet a bővebb keretben. A dunaújvárosi tehetség hozzátette, ha meglesz az arany, akkor az Eb után is megmaradnak a nézők. Saját Eb-szereplése esélyeiről józanul nyilatkozott: neki elsősorban a két korosztályos világversenyre kell koncentrálnia, melyeken csapatkapitányként kell bizonyítania.