Az olaszok szerint nem terrorista az, akire Tunézia gondol

Fotó: AFP / FETHI BELAID

-

Az olasz hatóságok szerint nem volt Tunéziában a támadás idején a Bardo Múzeum elleni merénylet egyik gyanúsítottja.


A milánói ügyészség csütörtökön közölte, kizártnak tartja, hogy Tunéziában volt a tuniszi Bardo Múzeum elleni terrortámadás napján Abdel Magíd el-Tavíl, aki Tunézia szerint a merénylet egyik kitervelője és elkövetője.

A 22 éves, marokkói származású Abdel Magíd el-Tavílt kedd este vették őrizetbe a Milánóhoz közeli Gaggianóban, ahol édesanyjával és testvéreivel él. A férfi ellen a tunéziai hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a márciusi terrorakciót követően, mert azzal gyanúsítják, hogy ő volt a Bardo Múzeumban elkövetett merénylet egyik kitervelője, és „közvetett támogatást nyújtott” a turisták túszul ejtéséhez és meggyilkolásához.

A Bardo Múzeumban két hónapja szélsőséges iszlamista fegyveresek által elkövetett támadás során huszonnégyen haltak meg – köztük négy olasz - és negyvenöten megsebesültek. A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.

Az ügyben nyomozó milánói ügyészség csütörtökön jelentette be, hogy vizsgálata szerint Abdel Magíd el-Tavíl a merénylet előtti és utáni napokban Olaszországban tartózkodott, ezért kizárható, hogy a merénylet napján Tuniszban lehetett volna. Tanárai és diáktársai szerint a gyanúsított a Milánó közeli Trezzanóban egy felnőttképző iskolában olasz nyelvtanfolyamon vett részt március 16-án és március 19-én is.

Tunéziai források szerint viszont a fiatalember március 18-án Tuniszban volt. Az nem világos, hogy ez esetben másnap hogyan ülhetett volna ismét iskolapadban az észak-olasz városban, a határátlépésre vonatkozó bármiféle nyom nélkül.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter csütörtöki parlamenti beszámolójában elmondta, hogy Abdel Magíd el-Tavíl illegális bevándorlóként érkezett Olaszországba, és idén áprilisban bejelentette útlevele ellopását. Alfano hangsúlyozta, hogy az idén már 33 embert utasítottak ki Olaszországból terrorizmussal való gyanú miatt, ugyanakkor Tavíl esetében nem merült fel ilyen gyanú. A férfi anyja és két testvére érvényes olaszországi tartózkodási engedéllyel rendelkezik.