Az olaszok is kipipálva, megnyerte a Benedek-csapat a trieszti tornát

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-8-ra legyőzte az olaszokat, és most már csak a riói csoportok sorsolását kell várnia.


Az első negyedet 3-2-re nyerték az olaszok, akik éltek a játékvezetőktől kapott emberelőnyök adta lehetőségekkel.

A második negyed első gólját mi is előnyből lőttük, Varga Dénes talált be a rutinos Tempesti kapujába. A második gól is a miénk volt, Manchercz adott remek passzt Hárainak, akik lazán váltotta gólra a harmadik előnyünket is – 4-3 ide. Az olaszok Di Fulvio révén egyenlítettek, természetesen emberelőnyből.


Hárai Balázs (12) tarthatatlan volt az olasz bekkek számára


Másfél perccel a negyed vége előtt megmutattuk, hogyan kell akciógólt lőni, Varga Dániel passzát Szivós váltotta gólra, amire az olaszok – ki gondolná – egy előnyből lőtt góllal válaszolnak, 5-5. De Hárai ezt nem hagyhatta szó nélkül, és Zalánki passzából a negyedik előnyüket is bevágta.


Hazai pálya a lelátón


A harmadik negyed második percében Szivós avatta föl Del Lungót, majd Manhercz is megtette ugyanezt, egy megúszás után pattintott elemi erővel a rövid alsó sarokba – 8-5! Luongo góljával kapaszkodtak közelebb az olaszok, de Manhercz parádés labdaszerzése után megúsztunk, és Vámos is lőtt egyet az olaszok második kapusának. Nagy Viktor több jó védés után egy előnyt is megfogott.


Manhercz Krisztián nagy gólokkal és jó védőmunkával tűnt ki


A harmadik negyed végén kicsit felforrtak a kedélyek, Háraival akaszkodott össze Bodegas és Presciutti, és még Alessandro Campagna, a hazaiak szövetségi kapitánya is izgatottan szaladgált a medence partján.


Látszott, hogy nem ment nekik a játék, az utolsó negyedet is egy reménytelen lövéssel kezdték, amire Varga Dénes felelt góllal egy megúszás után. Hat és féllel a vége előtt 10-6 ide, de aztán Alex Giorgetti bevág egy előnyt, és közelebb lopakodnak az olaszok. 4.10-zel a vége előtt kicsit megkeveredtünk a visszaúszás után, amit Aicardi használt ki – 10-8.


Nagy Viktor a hajrában (is) fontos védéseket mutatott be


Elpackáztunk két előnyt és egy felúszást, közben legalább Nagy Viktor védett kettőt is. Két perccel a vége előtt időt kértünk, de Erdélyi lövését 1:40-nel a vége előtt blokkolták, Nagy Viktor pedig újra védett. Az olaszok a negyed végén megint elvesztették a fejüket, Bodegas talált magának vitapartnert, ezúttal Decker Ádámot, a játékvezető mindkettőjüket kiállította.


A magyar válogatott jó játékkal Olaszországban verte 10-8-ra az olasz válogatottat, összességében pedig veretlenül nyerte a trieszti tornát, ami feltétlenül jó hír. 19 órakor pedig kisorsolják a riói csoportok beosztását.


Olimpiai selejtező, döntő, Trieszt:
Magyarország–Olaszország 10-8 (2-3, 4-2, 3-1, 1-2)


A bronzmérkőzésen
Spanyolország–Franciaország 16–4 (4–1, 5–2, 4–0, 3–1)

Az olimpiai torna kalapbeosztása:
1. kalap: Szerbia és Horvátország
2. kalap: Görögország és Montenegró
3. kalap: Egyesült Államok és Ausztrália
4. kalap: a trieszti selejtező 4. helyezettje (Franciaország) és Japán,
5. kalap: a trieszti selejtező 1. helyezettje és a trieszti selejtező 2. helyezettje, azaz MAGYARORSZÁG és Olaszország
6. kalap: a trieszti selejtező 3. helyezettje (Spanyolország) és Brazília