Az olaszok és a németek is ellenzik az osztrák határkerítés tervét

Fotó: AFP / RENE GOMOLJ

-

Róma és Berlin élesen ellenzi Ausztria tervét, hogy kerítést emeljen Olaszországgal közös határán - mondta Matteo Renzi olasz kormányfő csütörtökön, miután Rómában megbeszéléseket folytatott német kollégájával, Angela Merkellel.


"Teljes mértékben ellenezzük, és bizonyos értelemben sokkolónak tartjuk az osztrák barátaink által képviselt pozíciót" - jelentette ki Renzi a német kancellárral közös sajtótájékoztatóján.


Bécs a nagyobb menekültáradattól tartva legkésőbb június elsejétől szigorú határellenőrzésre készül a Brenner-hágónál. Április közepén megkezdődtek az ehhez szükséges építési munkálatok. Az osztrák belügyminiszter a múlt hónapban Rómában azt mondta, egy millió migráns készül Líbiában arra, hogy átkeljen a Földközi-tengeren. Róma szerint a valós szám ennél sokkal alacsonyabb.

Renzi leszögezte, továbbra is ellenállást fog tanúsítani az osztrák tervekkel szemben, és azokat "anakronisztikusnak, elhibázottnak és indokolatlannak" nevezte. A kormányfő szerint a határellenőrzés bevezetése nem indokolt, mivel nincs szó migránsválságról. Rámutatott, hogy az év eleje óta körülbelül 26 ezer migráns érkezett Dél-Olaszországba, mindössze ezerrel többen mint tavaly ilyenkor. Mint fogalmazott: akkor is elhibázott lenne Ausztria pozíciója, ha akut migránsválságról beszélhetnénk. "A Brenner nem csupán egy határ, hanem egy szimbólum ... Ez a régió magát mélyen európainak tartja. Ezért azt gondolom, hogy Bécs pozíciója ... szembeszáll a logikával és a történelemmel" - mondta.

Angela Merkel kijelentette: "Mindent megteszek annak érdekében, hogy a migráció körüli problémákat másképp, a határok lezárása nélkül oldjuk meg". Mint mondta, "nem hagyhatjuk egymást cserben, becsületesen kell együttműködnünk". A német kancellár szerint főleg az EU külső határai mentén fekvő országoknak, így Olaszországnak, Máltának, Görögországnak és Ciprusnak van szüksége támogatásra. Ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy a külső határok védelmének elhanyagolása utat enged a nacionalizmus visszatérésének.