Az olasz focifenegyerek állítja, hogy felnőtt, de ne higgyen neki

Fotó: AFP / PAUL ELLIS

-

Noha a Milanhoz visszatérve Mario Balotelli most buzgón bizonygatja, hogy benőtt a feje lágya, a Liverpoolnál töltött elmúlt 12 hónapja egyáltalán nem ezt mutatja. Brendan Rodgers edző óvakodva vette meg, de még ehhez képest is csalódást okozott.


Mario Balotelli a Gazzetta dello Sportban jóformán egy egész interjún át arról beszél, hogy már felnőtt, és többé nem az a flegma fenegyerek, akinek megismerte a világ.

Közben azonban dolgoztak a Liverpool Echo újságírói is, és talán nem meglepő módon a cikkükből egészen más rajzolódik ki.

Az Echo leír egy esetet, amikor Balotelli az öltözőben meglátta az egyik csapattársánál az új iPhone 6-ot. „Balotellit szemmel láthatóan bosszantotta, hogy neki még nincs ilyen – írta a lap a csapattagok elbeszélésére hivatkozva. – Az olasz csatár aztán kivonult az edzésre, de percekkel később a combjához kapott, mire az edzők azonnal elküldték orvosi vizsgálatra. Az edzés után meglepő látvány fogadta az öltözőbe visszatérő csapattagokat. Balotelli már ott ült, ragyogott az örömtől, kezében egy iPhone 6, mellette az új kütyü dobozai. A combfájdalmai pedig csodás módon enyhültek.”

Balotelli a nevelőapja halálával, valamint a kislánya születésével magyarázza, hogy mostanra felnőtt. A brit lap viszont az iPhone-os eset mellett „számtalan anekdotával” igazolja, hogy ez nincs így.


A társak szerették, itt Emre Can öleli át


„Meg sem közelítette azokat az elvárásokat, amelyeket bármely profi klub megkövetel az alkalmazottaitól – írja a Liverpool Echo. – Lagymatag edzésmunkát végzett, de elsőként hagyta el a melwoodi központot. Míg a többiek pluszmunkát végeztek a pályán, a konditeremben, esetleg meccsvideókat elemeztek, vagy csak együtt ebédeltek, ő az első adandó alkalommal lelécelt.”

Az újság megjegyzi, hogy Balotelli nem volt népszerűtlen a csapattársak körében, de ezt önjelölt udvari bohócként érte el, elvégre a profi foci teljesítményorientált világában nyilván jól esik időnként nevetni egyet.

Akkor viszont egyáltalán nem viccelt, amikor egy csapatösszetartáson nem ismerte meg Joe Allant, aki pedig hónapok óta a csapattársa volt. Ettől még lehetett volna egy ördög a pályán, de csak 14 meccsen kezdett, és mindössze egyetlen bajnoki gólt lőtt. Annál gyakrabban gyújtott rá az edzőközpontban, és hagyta figyelmen kívül Ryland Morgans erőnléti edző kérését, hogy a bemelegítésnél sprinteljen párat.


Balotelli ennyire veszi komolyan az edzőit


Jobb híján került Liverpoolba

Már a megszerzése sem volt egyértelmű: a Liverpoolnak gyorsan csatár után kellett néznie, amikor a Barcelona elvitte Luis Suárezt. Brendan Rodgers edző eleinte ellenezte a rebellis olasz érkezését, ám Alexis Sánchezt és Wilfried Bonyt sem sikerült megszerezni, az átigazolási időszak vége pedig vészesen közeledett. Végül úgy döntöttek, megveszik Balotellit, de alacsony fizetésért, és a Milan által kért 25 millió fontnál jóval olcsóbban. Balotellinek rémes hírneve ellenére nem volt rossz az ajánlólevele: miután 2013-ban visszatért a Milanba a Manchester Citytől, 54 meccsen 30 gólt lőtt.

Az edző „kalkulált kockázatnak” nevezte a manővert, előre számolva azzal, hogy ha Balotelli kudarcot vall, hasonló áron túladhatnak majd rajta. Nem így történt. A fent ecsetelt problémák miatt Rodgers bizalma gyorsan elpárolgott, és a Liverpool egy évvel azután, hogy 16 millió fontot fizetett Balotelliért, most ingyen adta kölcsön az olasz klubnak, mi több, a fizetése egy részét még állja is. Rodgers legnagyobb fájdalmára az általa oly sokra tartott csapategységet ásta alá Balotelli flegma hozzáállása. Az Eb-ezüstérmes csatár éppen ezért valószínűleg már soha többé nem húz Liverpool-mezt magára. Hacsak nem viccből.


Ezt a szezont jobb elfelejteni


A többségnek nem fog hiányozni

A Milannál olyan szerződést írattak alá a csatárral, amelyben komolyan szabályozzák őt. A megállapodás megtiltja például az extravagáns hajviseletet és ruházatot, valamint egészséges életmódra kötelezi őt – nem dohányozhat, csak mértékkel fogyaszthat alkoholt, nem látogathat éjszakai szórakozóhelyeket, és időben meg kell jelennie az edzéseken. Vajon kell-e egy felnőtt férfit külön szerződésben kötelezni mindezekre?

Azért a Sorrentónak bizonyára hiányozni fog Liverpoolból – teszi hozzá az angol lap egy helyi olasz étteremre utalva. „Másnak azonban nem nagyon. Balotellit José Mourinho és Roberto Mancini sem tudta megváltoztatni, és még az sem segített, hogy a Kop a »Mario Magnifico« rigmussal köszöntötte egy éve, vagyis bizalmat adott neki” – írják, a cikk végére egy szavazást is mellékelve. Azok alapján csak a szurkolók 17,6 százalékának hiányzik majd, 61,7-nek nem, míg több mint húsz százalékuk csak kipipálta az utolsó opciót: Kicsoda fog hiányozni?