Az olasz belügy cáfolta a terrorveszélyt a strandokon

Fotó: MTI/EPA/DPA / ANDREAS GEBERT

-

Az egyik tartományi elnök pedig egyenesen pánikkeltésnek minősítette a német lapértesülést, amely romba döntheti az olasz idegenforgalmat.


Az olasz belügyminisztérium tagadta a Bild című német napilap értesüléseit, miszerint Olaszország, Spanyolország és Franciaország tengerpartjain terrormerényletek veszélye áll fenn, és az elkövetők a strandokon árusító afrikai bevándorlók lehetnek.

A német újság cikke olasz titkosszolgálati forrásokra hivatkozott. Az olasz belügyminisztérium tagadta, hogy a titkosszolgálatok ilyen értesüléseket közöltek. Jelenleg semmilyen konkrét veszély nem fenyeget az olasz tengerpartokon - hangsúlyozta a tárca.

Ennél határozottabb fellépést sürgetett a kormánytól a Németországból érkező turisták egyik célállomásának számító északkelet-olaszországi Veneto tartomány elnöke, Luca Zaia. Az Északi Liga politikusa "szégyenletesnek és botrányosnak" nevezte a Bildben megjelent pánikkeltést. Kijelentette, hogy "kimondhatatlan könnyelműség ilyen híreket közölni, nem törődve a közvéleményre és az országok gazdaságára gyakorolt baljós hatással". Luca Zaia emlékeztetett, hogy az adriai-parti olasz üdülőhelyekre csak Venetóban 25 millió turista érkezett tavaly.

Tiltakozását fejezte ki a Coldiretti olasz agrártermelő szövetség is, hangsúlyozva, hogy a Bild az olasz idegenforgalmat vette célba éppen a nyári szezon kezdetekor. A Coldiretti adatai szerint 2015-ben a külföldi turisták 37,5 milliárd eurót költöttek Olaszországban.