Az olasz állam támadást indított Vatikán pénzmosodája ellen

Fotó: AFP / GABRIEL BOUYS

-

Az IOR vatikáni bank nem egyházi olasz ügyfeleinek listáját kéri a pápai államtól az olasz kormány. Az olasz sajtó szerint négyszáz olasz birtokolhat vatikáni számlát anélkül, hogy adót fizetne utána.


Szeptemberig kapnak időt a nem egyházi ügyfelek, hogy az adóparadicsomnak tartott vatikáni bankban őrzött pénzüket olaszországi pénzintézetbe helyezzék át, írja a vasárnapi Corriere della Sera. Az áthelyezett összegek után adót kell fizetni, de az adótartozásra az olasz adóhatóság csak fele bírságot szab ki és az érintett ügyfeleket mentesítik az adócsalás vádja alól is.

Az olasz államkassza jelentős bevételt vár. A vatikáni bankokra tavalyig a pénzmosásra vonatkozó nemzetközi pénzügyi előírások sem voltak érvényesek.


Vatikán feketelistán

Olaszország februárban megállapodást írt alá Svájccal az ottani bankok olasz ügyfeleiről való információcseréről és most a banktitok hasonló feloldását várja a Vatikántól is.

Az IOR jelenlegi több mint 16 ezer ügyfeléből mintegy négyszázra teszik a nem egyházi olasz számlatulajdonosok számát. A Corriere úgy becsli, a négyszáz olasz ügyfél kétszer vagy háromszor ennyi számlát birtokol az IOR-nál. A számláikon levő pénz összege nem ismert, de a Corriere szerint "tetemes" vagyonról van szó. A feltételezések szerint többek között az olasz szervezett bűnözés is az IOR-ban mosta tisztára bevételeit.

Miután a Vatikán a pénzmosást és a terrorizmust finanszírozó államok feketelistájára került, a Banca d'Italia olasz jegybank 2013 január elsejétől felfüggesztette a pápai állam és Olaszország közötti pénzforgalmat. Befagyasztotta a Vatikán olasz bankszámláit is rajtuk 150 millió euróval.

Az IOR számláinak belső vatikáni átvilágítását 2013-ban XVI. Benedek indította el. Azóta a Vatikán több mint háromezer számlát zárt le gyanús tranzakciók vagy alvó számlák miatt.