Az Obama-család női tagjai Kínában politizáltak

Fotó: AFP Photo/Wang Zhao / AFP Photo/Wang Zhao

-

Az információ- és a szólásszabadság fontosságát hangsúlyozta Kínában Michelle Obama. Az amerikai elnök felesége, aki édesanyjával és lányaival látogatott Kínába, a Peking Egyetem hallgatóinak tartott szombati előadásában arról beszélt, hogy ezek mindenkit megillető jogok.


Az amerikai first lady beszédében ugyanakkor csak burkoltan üzent a szólásszabadságot és az internetet erősen korlátozó kínai vezetésnek, közvetlenül nem szólította fel Pekinget arra, hogy terjessze ki a kínai állampolgárokat megillető szabadságjogokat. Michelle Obama előre jelezte, hogy az egyhetes látogatás során távol kívánja tartani magát a politikától, és inkább a két nagyhatalom közötti bizalom erősítését szeretné elérni. A kínai kormány ezt örömmel vette.

„Nagyon fontos, hogy az információk és a gondolatok szabadon áramoljanak az interneten és a médián keresztül”
– mondta a first lady a mintegy kétszáz, többségében amerikai diákból álló hallgatóságának. Az Egyesült Államok gyakran bírálja Kínát az emberi jogok helyzete, egyebek mellett a szólásszabadság korlátozása miatt. Az amerikai first lady Peng Li-jüannak, Hszi Csin-ping kínai elnök feleségének meghívására jött a kelet-ázsiai országba két lányával és az édesanyjával. Michelle Obama a tervek szerint vasárnap megtekinti a Nagy Falat, és március 26-ig tartó programja során felkeresi az agyaghadseregéről híres Hsziant, valamint az óriáspandák „hazáját”, Szecsuan tartományt is. Az elnök feleségének programja a kínai híradások vezető hírei között volt, az eseményt történelminek nevezték, hiszen az első alkalom, hogy amerikai first lady a férje nélkül utazott Kínába. Michelle Obama az elmúlt években két alkalommal látogatott külföldre a férje nélkül. 2010-ben a földrengés sújtotta Haitit, 2011-ben pedig a Dél-Afrikai Köztársaságot és Botswanát kereste fel.