Az NVB és az MSZP is megváltoztatná a választási rendszert

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy gondolja újra a többes ajánlás rendszerét, és térjen vissza a korábbi szabályozáshoz, amelyben a választópolgár csak egy jelöltet ajánlhatott. A MSZP az NVB-re hivatkozva kéri a Fideszt, hogy változtasson a helyzeten, mert az visszaélésekre adott lehetőséget.


Az NVB úgy látja, pozitívum, hogy többen indulhattak a mandátumokért, de a többes ajánlás rendszere magában „magában hordozza a választópolgárok adataival való visszaélés fokozott lehetőségét”. A bizottság elnöke az Országgyűlés keddi alakuló ülésén számol be a választás tapasztalatairól. Patyi András hétfőn közzé tett kommünikéjében rámutat három olyan pontra is az új választási törvényben, amely esetében „a gyakorlati jogalkalmazás eredményeképpen nyilvánvalóvá vált, hogy a szabályozás hiánya vagy pontatlansága visszaélésekre ad lehetőséget, a hatályos szabályok alapvetően nem szolgálják teljes körűen a jogintézmény céljával összhangban lévő magatartást”. „A Nemzeti Választási Bizottság a választópolgároknak az ajánlás során közölt személyes adatai, valamint a választópolgár valós választói akarata védelme érdekében indokoltnak tartja a jogalkotó részéről a többes ajánlás rendszere újragondolását és a szabályok olyan irányú módosítását, mely alapján a választópolgár jelölési fajtánként egy érvényes ajánlással élhet” - olvasható az NVB-elnök közleményében. Az NVB szerint indokolt lenne az is, ha az Országgyűlés a bizottság előtti másodfokú eljárás során is előírná az érintettség igazolását, vagyis azt, hogy a kérelmező saját jogaira és kötelezettségeire az állított jogsérelem közvetlenül kihat. Mint Patyi András írta, az NVB csaknem száz olyan fellebbezést bírált el, amelyben a beadványozó érintettség megjelölése nélkül, teljesen azonosan megszövegezett kérelmekkel támadta a választókerületi választási bizottságoknak a jelöltek nyilvántartásba vételéről hozott döntéseit. A nagy számban, azonos szöveggel beadott, minden érdekeltséget és érintettséget nélkülöző fellebbezés nem felel meg a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének - állapította meg az NVB elnöke. A testület szerint ezért indokolt a jelenlegi szabályozás átalakítása. Az NVB harmadik javaslata, hogy az Országgyűlés rögzítse egyértelműen, ha két választás eljárása egy időben folyik, az egyik választás esetében a választási bizottságba tagot delegáló jelölőszervezet ugyanabba a bizottságba a másik választáshoz kötődően már nem jogosult tagot megbízni.


Az MSZP is változtatna az új rendszeren

„A többes ajánlás számtalan bizniszpártnak adott lehetőséget a választásokon való indulásra, ami a kormányváltást támogatókat megoszthatta, megzavarhatta” - írja közleményében az MSZP. Ezért az ellenzéki párt arra szólítja fel a Fideszt, hogy a „házi választási rendszerét” európai értékek mentén demokratizálja. Az MSZP a közleményében nem tért ki az NVB által kifogásolt harmadik pontra, noha annak a párt is kárvallottja. Ugyanis az országgyűlési választáson az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP közösen delegált egy tagot az NVB-be, de az  európai parlamenti választásra a DK saját tagot kért. Ezt azonban a testület visszautasította, és az NVB döntését a Kúria is helybenhagyta.