Az NHB lesz az Access jegyek forgalmazója

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Jó hír azoknak, akiknek az Access Alapkezelőnél tartott számlái ragadtak be a Buda-Cash bezárása miatt.


A Növekedési Hitelbank (NHB) lesz az Access befektetési jegyek vezető forgalmazója – tájékoztatott az Access Befektetési Alapkezelő. Az alapkezelő azt követően adta ki közleményét, hogy január 8-án elindult a tavaly bezárt Buda-Cash Brókerháznál TBSZ és nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ) rendelkezők vagyonelemeinek kiadása.

A felszámolást végző PSFN Kft. tájékoztatása szerint az érintettek kérhetik, hogy az eszközeiket a másik szolgáltatónál – jelen esetben tehát az NHB-nál – vezetett TBSZ vagy NYESZ számlára adják ki. Fontos tudni, hogy az új számla jogfolytonos, vagyis az így nyitott TBSZ vagy NYESZ számla a megszűnővel azonos évben kötöttnek minősül. Az ügyfél kérheti a felszámolás alatti társaságnál lévő TBSZ vagy NYESZ számlán lévő eszközeinek egyéb számlájára történő kiutalását is. Ebben az esetben a kifizetés nem adóköteles.

Az Access Befektetési Alapkezelő a befektetési jegyek forgalmának helyreállítása érdekében szerződött a befektetési szolgáltatási üzletággal is rendelkező NHB Növekedési Hitel Bank Zrt-vel, ennek engedélyeztetése folyamatban van. Az alapkezelő információja szerint a TBSZ és NYESZ számlával rendelkező Buda-Cash ügyfelek jelentős része vásárolt befektetési jegyeket is, amelyeket a vezető forgalmazó fogad majd be, és ennek technikai feltétele az ügyfélszámla megnyitása.

A Világgazdaság korábban arról írt, hogy 1500 kisbefektető lehet érintett, miután az Access nem közvetlenül értékesítette értékpapírjait, hanem a Buda-Cash-en keresztül. Ők a cég bezárása óta nem férnek hozzá befektetésükhöz.

A Portfolio számításai szerint az alapkezelő 5,8 milliárd forintot meghaladó vagyont kezelt.