Az NGM-t nem zavarja, hogy átlépnek rajta

-

A nagy vihart kavart költségvetési módosításban nem látnak problémát.


Meglepő választ adott a Nemzetgazdasági Minisztérium a Portfolio.hu kérdésére azzal kapcsolatban, mit gondolnak az államháztartási törvény módosításáról, amelyet Lázár János nyújtott be a napokban. A javaslat szerint a jövőben az Országgyűlés, de akár a költségvetésért felelős NGM előzetes jóváhagyása nélkül lehetne átcsoportosítani pénzt a büdzsében.

A módosítás a VS.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint az Alaptörvényt is sérti. A nemzetgazdasági tárca ehhez képest a Portfoliónak küldött nyilatkozat szerint így látja:

"A módosítás az Országgyűlés költségvetési jogát és a Költségvetési Tanács ezzel összefüggő jogkörét nem érinti, annak kiüresítéséről egyáltalán nincsen szó, hiszen ezáltal csak olyan jogosítványt ad a nemzetgazdasági miniszternek, amelyet a kormány a hatályos szabályozás alapján már most is megtehet. A kormány nem kerülte meg a nemzetgazdasági tárcát a törvényjavaslat kapcsán, azt kormányülésen megtárgyalta, majd az Országgyűlésnek a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtotta be."