Az NGM szerint sincs rendben az egyik CBA-s piac

-

A balatonfenyvesi piac miatt eljárást kezdeményeznek, a balatonakalival viszont nincsen gondjuk.


Még keddi, piaccá minősített boltokról szóló cikkünk előtt tettünk fel kérdéseket a kormánynak, amelyekre most érkezett válasz a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM).


Levelükben azt írják, a kormánynak nincs beleszólása, hogy hol létesül egy piac, azt „a jelenlegi jogszabályok alapján a jegyző saját hatáskörben dönti el”. A jegyző döntése ellen „az illetékes kormányhivatalnál lehet fellebbezni, illetve a kormányhivatal jogosult felügyeleti eljárást kezdeményezni”.

Levelükben arról is írnak, hogy a hírekben először megjelent két CBA-s boltból – amelyek a piaccá minősítéssel kijátszották a vasárnapi zárva tartást – az egyiket rendben találták, a másikat viszont nem. Mint írták:


A megjelent hírekre tekintettel ugyanakkor tárcánk személyesen győződött meg arról, hogy például a Balatonakaliban lévő üzlet a helyi termelői piac létesítésére vonatkozó követelményeknek megfelel, a Balatonfenyvesen piacként működő üzlet létesítésével kapcsolatban viszont Glattfelder Béla törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Somogy Megyei Kormányhivatalnál.

A balatonfenyvesi bolt vasárnapjáról a Népszabadság közölt riportot. Cikkükben arról írtak, hogy a nyitva tartó bolt mellett csak egy málnaárust találtak, több bódé nem volt sem az üzlet mellett, sem az üzletben.


Elsőként az RTL Klub Híradója számolt be arról, hogy Balatonfenyvesen és Balatonakalin az ottani CBA-boltok úgy tudnak nyitva tartani vasárnap is, hogy piaccá minősítették a boltot.

Kedden pedig mi írtunk arról, hogy nem csak a CBA, hanem a szintén magyar tulajdonban levő Coop is érintett az ügyben. Révfülöpön két Coop és egy magánvállalkozó boltja is piacként működik. Mást nem is nagyon találtunk ott; az egyik Coopnál volt egy kürtőskalácsos és egy könyvsátor. Az NGM a révfülöpi esetekről nem számolt be levelében, ezért most azokra is rákérdeztünk.

Azonban úgy tűnik, aki most kezd el azon gondolkozni, hogy a boltja területét piaccá nyilvánítja, már lekésett erről. Tuzson Bence, a Fidesz frakciószóvivője kedd bejelentette, a piaccá nyilvánítás megakadályozására készülnek. Tuzson közölte, ha valaki kiskapukat talál a jogszabályban, azt meg kell vizsgálni, és ha jogalkotásra van szükség, reagálni kell.