Az NGM nem tudja előre, milyen hatása lesz a vasárnapi zárva tartásnak

-

Ettől függetlenül a minisztérium azt várja, a vasárnapi bezárásnak minimális hatásai lesznek.


A Portfolio.hu próbálta megszerezni a hatástanulmányt, amelyről elsőre nem árulták el, hogy nincs. Amikor közérdekű adatigényléssel próbálták megszerezni a tanulmányt, akkor derült ki az egész. A Nemzetgazdasági Minisztérium azzal érvelt:A törvényjavaslat önálló képviselői indítványként került benyújtásra az Országgyűlés elé. Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslatot nem a Nemzetgazdasági Minisztérium készítette elő és nyújtotta be az Országgyűlés elé, így azzal kapcsolatosan nem rendelkezik hatástanulmánnyal. Fentiek alapján közérdekű adatigénylését nem áll módunkban teljesíteni.

Amikor a lap ezt megelőzően, még decemberben érdeklődött a minisztériumnál, milyen hatásai lehetnek a kötelező vasárnapi zárva tartásnak, a minisztérium azt írta, várakozásai szerint a gazdasági hatások minimálisak és átmenetiek lesznek. A minisztérium szerint a foglalkoztatás elsősorban nem a zárva tartástól függ, hanem attól, hogy növekszik-e a GDP, a fogyasztás és a reálkereset. Ha igen, akkor csak a vásárlási szokások változnak, a munkahelyek száma nem. A tárca korábban azt írta, munkaerőhiány van a kereskedelemben.


Ezzel szemben, amikor a szakszervezetek 20-30 ezres leépítést emlegettek, Czomba Sándor államtitkár azt mondta, ez nem megalapozott, de „egy ennél nagyságrendekkel kisebb leépítést elképzelhetőnek tart”.