Az NFM csendben eltüntette a nyelvvizsgavásárló titkárságvezetőt

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Információnk szerint már nem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársa az a kormánytisztviselő, aki a nyelvvizsgaügy vádirata szerint pénzért vett angol középfokú nyelvvizsgát. Az érintett kormánytisztviselő több tárcánál is dolgozott, 2011-ben pedig ki is tüntették.


Már nem dolgozik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) a fejlesztéspolitikai államtitkárság titkárságvezetője. Szíjgyártó Juditról tavaly októberben derült ki, hogy érintett a nyelvvizsgabotrányban. Az NFM akkor nem kommentálta az esetet.

Az úgynevezett nyelvvizsgabotrány miatt a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség tavaly augusztusban emelt vádat. A majdnem 120 oldalas vádirat szerint Pest megyei és budapesti nyelviskola dolgozói éveken keresztül pénzért elintézték, hogy emberek megfelelő nyelvtudás nélkül jussanak nyelvvizsgához. A vádlottak különböző összegeket gyűjtöttek össze a csalással, egyikük csaknem 27 millió forintot tett zsebre.

Az ügyészség ezer gyanúsítottal szemben fejezte be a nyomozást, 41 ember ellen emelt vádat, majd a bírósági tárgyalás is megkezdődött (lásd a fenti képet). Az elmúlt hónapokban többek között Halász Gáborról, Kiskutas polgármesteréről, a Barátok közt egyik korábbi szereplőjéről, illetve ifj. Lasz Györgyről, az In-Kal Security volt tulajdonosáról derült, hogy érintettek a botrányban.

A vádiratban szerepel Szíjgyártó neve is, eszerint az NFM korábbi titkárságvezetője 2011. november 11-én úgy tett középfokú angol nyelvvizsgát, hogy azért legalább 150 ezer forintot fizetett. A vádirat szerint a pénzért cserébe Szíjgyártó előzetesen megkapta a laborfeladat megoldását, a bizottsági vizsgán a tényleges tudását nem mérték fel.

A minisztériumot megkérdeztük, hogy a nyelvvizsgabotrány miatt szűnt-e meg Szíjgyártó munkaviszonya. A tárca kérdésünkre ezt válaszolta: „A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem állami vezető kormánytisztviselői kormányzati szolgálati jogviszonyának létesítéséről, megszüntetéséről és egyéb változásairól a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Hivatalos Értesítőben ad tájékoztatást.”

Az elmúlt hónapokban a Hivatalos Értesítőben nem szerepelt Szíjgyártó neve. A fejlesztéspolitikai államtitkárságon viszont munkatársunkkal azt közölték, a titkárságvezető már nem dolgozik náluk, részleteket nem kívántak mondani.

Az NFM február végén tette közzé a tárca vezetőinek hivatali elérhetőségeit (itt letölthető), ebben még az olvasható, hogy Szíjgyártó a fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárság megbízott titkárságvezetője. A neve mellett található telefonszám azonban már nem működik.

Szíjgyártó korábban Répássy Róbert igazságügyi államtitkár kabinetfőnöke volt. Navracsics Tibor korábbi közigazgatási és igazságügyi miniszter 2011-ben miniszteri elismerésben részesítette. Az NFM közigazgatási államtitkára tavaly júliusban nevezte ki kormánytisztviselőnek.

Szíjgyártó azon a fejlesztéspolitikai államtitkárságon dolgozott, amelyet Szabó Zsolt vezet. Szabó államtitkári kinevezése előtt Hatvan polgármestere volt, akkor is, amikor az önkormányzattól egy szabálytalan fejlesztés miatt 42 millió forint uniós pénzt vontak meg. Az általa vezetett államtitkárság tavaly év végén kizárólag Hatvanra írt ki egy 800 millió forintos pályázatot.