Az NFL vezetője Trump mellé állt

Fotó: GETTY IMAGES NORTH AMERICA / JIM ROGASH

-

Roger Goddell megtörné a játékosok tiltakozását.


Az NFL vezetője elrendelte, hogy a mérkőzések előtt felcsendülő himnusz alatt minden játékos köteles felállni. Roger Goodell főbiztos a szövetség 32 csapatának küldött szerdai körlevélben tudatta a kötelező érvényű szabályt. Goodell azt írta, reméli, hogy ezzel sikerül véget vetni a hetek óta tartó viszálynak, és a játékosok és a szurkolók a sportra összpontosíthatnak. A főbiztos szerint: "tiszteletben akarjuk tartani nemzeti lobogónkat, országunkat, s a szurkolók ezt el is várják tőlünk".

Szerinte a himnusz körüli vita akadálya a tisztességes párbeszédnek. "Túl kell lépnünk ezen az ellentmondásos helyzeten, és ezt a játékosainkkal együtt akarjuk megtenni" – írta körlevélben Goodell.

A focicsapatok tulajdonosai a jövő héten New Yorkban találkoznak a főbiztossal, és megvitatják a rendezés részleteit.

Donald Trump a Twitterren reagált Goodell állásfoglalására. Azt írta, "ideje volt, hogy Roger Goodell az NFL-től végre felszólítsa valamennyi játékost, hogy álljon fel a mi nagyszerű nemzeti himnuszunk alatt – tiszteljék az országot".Ám az NFL csapatai közös közleményükben azt írták, hogy a főbiztos "himnusz kapcsán kialakított álláspontja nem pontos". Az NFL szóvivője szerint a mérkőzések szabályzatát tartalmazó kézikönyv már előírja, hogy a himnusz alatt a pályán és a kispadon lévő játékosoknak kötelező állniuk.

Az USA-ban hetek óta tart a kultúrharccá szélesedő vita arról, hogy a focimeccseken felálljanak-e a játékosok, amikor felcsendül a himnusz. A vita tavaly kezdődött, amikor Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers akkori irányítója féltérdre ereszkedett a himnusz alatt. Azt mondta, addig nem hajlandó vigyázzban állni, amíg az országban "elnyomják a feketéket és a színes bőrűeket".

Trump pár hete megtámadta a térdelve tiltakozó sportolókat. Azt javasolta, hogy rúgják ki az NFL-ből a szerinte tiszteletlenséget tanúsítókat, és felvetette, hogy a nézőknek bojkottálniuk kellene az NFL-mérkőzéseket. A hétvégén Indianapolisban tartott mérkőzésen Mike Pence alelnök meghallgatta a mérkőzés elején a himnuszt, aztán, mivel több sportoló letérdelt, távozott a stadionból.

Trump megjegyzései megosztották a csapatok tulajdonosait is, de egyre többen kezdték támogatni az elnököt. A bojkott-felhívás sem maradt eredménytelen, állítólag megcsappant a nézőszám, egyes stadionokban fél házzal játszották a meccseket.