Az NDK-ban szerepelt le leginkább Merkel

Fotó: MTI/AP / Markus Schreiber

-

A volt NDK területén "büntették" a szavazók leginkább az NDK-ban felnőtt Angela Merkel kancellárt a vasárnapi németországi választáson.


Az előzetes eredmények szerint Merkel pártja, a kereszténydemokrata CDU a szavazatoknak a 27,6 százalékát kapta Németország egykori szocialista felén, míg országosan csaknem a 33 százalékát.

Ennél is kirívóbb a különbség a bevándorlás ellenes Alternatíva Németországnak, az Afd nevű pártot tekintve. A szavazók 22,9 százaléka adta voksát a volt NDK területén erre a - német parlamentbe először bejutó - pártra, míg országosan 13 százalék. Az AfD különösen a kelet-német férfiak körében népszerű: 26 százalékuk szavazott rá.

Az előző, 2013-as németországi választáson Merkel pártja egyébként még a voksok 38,5 százalékát kapta a volt NDK-ban, így ott a CDU visszaesése csaknem 11 százalékos.

Az AfD akkor nem érte el a parlamentbe jutáshoz megszabott öt százalékos szavazatküszöböt, most viszont a harmadik legerősebb párt lesz a Bundestagban a Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a Szociáldemokrata Párt (SPD) mögött. Utóbbi történelmi mélypontra süllyedt: 20,7 százalékkal végzett a második helyen, 5 százalékkal gyengült a 2013-as 25,7 százalékához képest.