Az MVM-hez kerülhet a Főgáz kisebbségi részesedése

Fotó: MTI/Marjai János / MTI/Marjai János

-

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén felhatalmazást adott arra, hogy a MVM-hez kerüljenek az RWE társaság kisebbségi Főgáz-részvényei. A képviselők erről zárt ülésen döntöttek, a nyilvános határozat szövege két héten belül válik megismerhetővé. Az MVM a főváros Főgázban meglévő többségi tulajdoni hányadát is meg kívánja vásárolni, erről azonban szerdán még nem tárgyaltak a budapesti képviselők.


Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. decemberben írta alá a Főgáz Zrt. addig német tulajdonban lévő 49,83 százalékos részvénypakettjének megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést. A Főgáz 50 százalék + 1 darab "A" sorozatú részvénycsomagja, illetve 1 darab "B" sorozatú részvénye a fővárosi önkormányzat tulajdonában van. A Fővárosi Közgyűlés január 29-i zárt ülésén mondott le a Főgáz-részvények elővásárlási jogáról.


MSZP: legértékesebb gyöngyszemét veszíti el a főváros

Az MSZP szerint a főváros vagyonának legértékesebb gyöngyszemét veszíti el azáltal, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez kerülhet többségi Főgáz-tulajdonrésze. Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője szerint, amíg a korábbi városvezetés 100-130 milliárd forintért sem volt hajlandó értékesíteni a főváros Főgázban lévő tulajdonrészét, addig most az állam kevesebb mint 50 milliárd forintért veheti át azt. A Fidesz kormányzása alatt a fővárosi családokat átlagosan 460 ezer forintos veszteség érte, ami szerinte csak a II.világháború pusztításához mérhető, így "politikai hűtlen kezelésnek" minősül a Főgáz állami felvásárlása - tette hozzá.

Együtt-PM: átláthatatlan céghez kerül a fővárosi Főgáz-plakett

Az Együtt-PM szerint az ország egyik legátláthatatlanabb cégéhez kerülhet a főváros Főgázban lévő tulajdonrésze, ha azt az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vásárolja meg. Somfai Ágnes, az ellenzéki párt budapesti képviselője hangsúlyozta, a kormány az elmúlt években úgy fektetett ezermilliárd forintot a magyar energetikába, hogy azzal nem a társadalom, hanem "Orbán Viktor baráti köre" járt jól.

A Jobbik egyetért a Főgáz-tulajdonosváltással

A Jobbik üdvözli, hogy a német RWE-től az állami tulajdonban lévő MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez kerül a Főgáz kisebbségi tulajdonrésze. Losonczy Pál, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője szerint a korábbi városvezetés a lakosság kárára privatizálta a főváros stratégiai vállalatait.