Az MSZP Welsz Tamásról kérdezi a legfőbb ügyészt

-

Bárándy Gergely MSZP-s képviselő szerint elképzelhető, hogy Welsz Tamás ügyében vádalkut kötne a Legfőbb Ügyészség. A szocialisták ezért kérdésekkel fordulnak Polt Péter legfőbb ügyészhez.


Az MSZP úgy tudja, felmerült, hogy a Simon-ügyben is érintett Welsz Tamást nem adják ki Panamának, személyével kapcsolatban a vádalku módszerét alkalmazná az ügyészség. Bárándy ezért azt kérdezi Polt Pétertől, hogy ezáltal „egy, a várható büntetésének enyhítésében érdekelt gyanúsított vallomására alapozza a vádat”. A szocialista képviselőazt is szeretné tudni, hogy Welsz Tamás állításain kívül rendelkezi-e az ügyészség olyan bizonyítékokkal, amelyek „az általa tett terhelő kijelentéseket a vallomásával egyezően támasztják alá”. Bárándy úgy véli, a vádalku egyrészt jogellenes, másrészt történt már olyan, hogy emiatt ki kellett zárni az ilyen módon megszerzett bizonyítékokat az értékelhető bizonyítékok köréből.


Welsz Tamás, Simon Gábor, Panama és a Sólyom Airways

Welsz Tamás neve akkor merült fel a Simon-ügyben, amikor kiderült, hogy ő segített neki elrejteni az osztrák bankszámlán lévő 240 millióját. Welsz Tamás a becsődölt Sólyom Airways egyik tulajdonosa volt. Őt és barátnőjét, Horthy Andreát a panamai hatóságok kérésére körözi az Interpol egy offshore-csalás miatt. A közép-amerikai ország kérte a kiadatását. Állítólag Welsz segítette hozzá Simont olyan papírokhoz, konkrétan egy bissau-guineai útlevélhez, amivel Ausztriában számlát tudott nyitni. A Welsz-Simon kapcsolatról ebben a cikkünkben írtunk.