Az MSZP szeretné, ha nyelvvizsga nélkül is lehetne diplomát kapni

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kovács Tamás

-

Hiller István javasolja, a kormányzat hirdessen „amnesztiát” azoknak, akik nyelvvizsga hiányában nem vehetik át diplomájukat. A Fidesz és a KDNP nagyon nem ért egyet ezzel.


Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, az MSZP oktatási kabinetvezetője elmondta, becslésük szerint mintegy ötvenezer magyar állampolgárról van szó, és javaslatuk alapján mindenki, aki a 2015/16-os tanév végéig lezárja a tanulmányait, azzal a bejegyzéssel kapna oklevelet, hogy „nyelvvizsga nélkül”. Aki a diploma átvételét követő két éven belül nyelvvizsgát szerezne, az teljes értékű diplomát kapna – részletezte.


Hiller azt is jelezte, javaslatát benyújtja az átalakítások miatt most módosítani tervezett felsőoktatási törvényhez.


A korábbi oktatási államtitkár is reagált

Hoffmann Rózsa, az előző kormány KDNP-s oktatási államtitkára közleményben reagált az MSZP-s felvetésre.

A KDNP-s politikus megengedhetetlennek nevezte, hogy a jövő értelmisége ne beszéljen legalább egy idegen nyelvet; szerinte az emberi kapcsolatok, továbbá – a világban való érvényesüléshez nélkülözhetetlen – kulturális, gazdasági és politikai együttműködések egyre bővülő idegennyelv-tudást igényelnek.

Szerinte közérdek, hogy mindenki biztos nyelvtudás birtokában fejezze be felsőfokú tanulmányait; a szabályozáson lazítani egyet jelent az igénytelenséggel.


A Fidesz sem ért egyet Hillerrel

A Fidesz közleménye szerint az MSZP politikusa ezzel a javaslattal most sem segíteni akarja ezeket a fiatalokat, hanem el akarja ismerni a nyelvtudás hiányát, és el akarja venni tőlük a Diplomamentő programot.

„A mai fiataloknak nem amnesztiára, hanem ingyenes nyelvi képzésekre és valós nyelvtudásra van szükségük, mert enélkül versenyképtelenek a munkaerőpiacon” – tették hozzá.


Hiller további javaslatai

A idegennyelv tanulást más módokon is ösztönözné az MSZP politikusa. A kormányt arra kéri, hogy:
  • az egész napos iskolában a délutánokat állami költségen idegennyelv-oktatásra használják,
  • állítsa vissza a nulladik évfolyam rendszerét,
  • teremtse meg annak lehetőségét, hogy minden nappali tagozatos, alapképzésre felvett felsőoktatási hallgató tanulmányai alatt három hónapot idegen nyelvi közegben tölthessen.