Az MSZP-s Zsoltira szavaznék, de a pénz úgyis a Fidesztől fog jönni

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak Salgótarjánban. A fideszes és a baloldali jelölt támogatottsága nagyjából azonos, de a város ügyeit olyan különbözően látják, mintha nem is egy bolygón élnének. A helyieknek megvan a véleményük az egészről, abban viszont mind egyetértenek, hogy mi a legfontosabb kérdés most.


„Már húsz éve beszélnek a munkahelyteremtésről, de egyik párt se váltotta be az ígéretét. Ebben egyformán teljesítenek, úgyhogy nem látom értelmét választani vasárnap” mondja az egyik salgótarjáni benzinkúton dolgozó fiatalember. Majd akkor hisz el bármit is a politikusoknak, ha látja az eredményét.


Ő belefásult, de a munkahelyek kérdése tényleg központi téma: ottjártunkkor mindenkit egytől egyig az érdekelt, lesz-e újra élet a városban, lesznek-e új munkahelyek.

A nógrádi megyeszékhelyen Dóra Ottó (MSZP) polgármester novemberi halála miatt tartanak időközi polgármester-választást. 2014 októberében 50 szavazattal nyert elődje, Székyné Sztrémy Melinda (Fidesz) előtt, és bárkit kérdeztünk, mindenki szoros eredményt vár most is.


A fénykorra emlékeztető festés egy tarjáni ház falán


A CBA előtt a déli húsra váró idősebb nő arról beszélt, vajon mi lesz az unokái sorsa a városban tudnak-e majd itt élni, vagy nekik is költözniük kell a fővárosba. A jobboldalhoz húzó nyugdíjas asszonyt az új adók bevezetésének híre is arra sarkalja, hogy a Fideszre szavazzon. (A szocialista jelölt szerint szükséges a bevételnövelés, a jelöltek kampányígéreteiről részletesebben nemsokára.) Bár tisztában van vele, hogy Salgótarján mindig balos város volt, „kis Moszkva”, a volt polgármesterrel sem tudott megbékülni, „mert teleültette az embereivel a városházát”.

A hivatal előtt kávézó fiatalabb nő viszont az elhunyt szocialista polgármestert dicséri, akit mindenki szeretett. Bár nem itt lakik, „nem kérdés, hogy Zsoltira szavazna”, azaz, a baloldali koalíció jelöltjére, Fekete Zsoltra, ahogy baráti körében mindenki rá fog. Korábban Simon Tiborról, a Fidesz-KDNP jelöltjéről is jó véleménye volt, ő tanította, ő szerettette meg vele a biológiát, miatta lett biológus. Az már közös sorsa másokkal, hogy munkát nem tudott kapni egyetemi diplomájával. Szerinte Simon „akkor kezdett megváltozni, nagyképű lenni”, amikor a Gagarin-iskola igazgatója lett. A hatalom szállt a fejébe, ezért ma már nem szavazná rá, Fekete személyiségével, emberi értékeivel viszont semmi baja – sorolja.


A két éve bezárt főiskolát újraindítanák


Úgyis a Fidesz hozza a pénzt

Egy a botjával lassan lefele lépcsőző idős férfi is a baloldalban látja a jövőt. Mindig arra szavazott, a rendszerváltozás előtt a legnagyobb pártfőnökökkel is jóban volt, nosztalgiázik a pártiskola pókhálós székháza előtt. Két iskolai segédalkalmazott közül az egyik nő a szocialista jelöltre szavaz, a másik nem idevalósi, de ha tarjáni lenne, se tenné,mert a pénz úgyis a Fidesztől fog jönni

– mondja az intézmény hátsó bejáratánál.


Egy középkorú, kopaszodó férfit a felesége rángat vissza, menni kell, mert bezár a bolt, de a férje még elmondja, szerinte nagyon szoros lesz a verseny, néhány szavazaton fog múlni, és Tarjánnak jobb lesz, ha a fideszes nyer. A kisiskolás fiával céltalanul üldögélő fiatal férfi fűkaszás volt a közmunkaprogramban, de most azt hallja, megszűnik. Nincs munkája. Se reménye. Szavazni – annak semmi értelmét nem látja.


Nem a jelöltekről, hanem a pártokról

„Ez a választás már nem Fekete Zsoltról, Simon Tiborról szól, hanem a baloldali összefogásról és a Fideszről. De elsősorban a mozgósításról, ez jól látszik. Kiélezett a verseny, azon fog múlni a vasárnapi eredmény, hogy ki tud több választót szavazásra mozgósítani” – magyarázza Fekete Zsolt salgótarjáni alpolgármester.


Fekete Zsolt majdnem teljes körű baloldali koalícióban az MSZP-DK-Tarjáni Városlakók Egyesülete támogatásával indul, Simon Tibor a Fidesz-KDNP jelöltje. A mérések szerint kettejük közt fog eldőlni a küzdelem. A szocialisták január közepi mérése 45-45 százalékra tette támogatóik arányát. A maradék tíz százalékon a jobbikos Hulitka László ő nyomja egyébként a legintenzívebb óriásplakát-kampányt –, Thürmer Gyula (Munkáspárt) és Deme Attila független jelölt osztozhat.


Salgótarján, galéria

Gyár állott, most kőhalom


„Mindenképp robbanni fog a bomba”

Sikerült beszélnünk az utcán egy fideszes támogatóval, aki állítása szerint a telefonos aktivistáknál érdeklődött az esélyekről. Azt mondta, úgy tudja, száz hívásból az érdemben válaszolók fele Simont, a másik fele Feketét nevezte meg, de sokan lecsapták a telefont, vagy nem mondták meg, kire fognak szavazni.

A fideszes Simon azt mondta, nem foglalkozik közvélemény-kutatási adatokkal, és úgy összegezte a lényeget: „a demokrácia győzelme lesz, ha minél többen mennek el szavazni”. Azt szeretné, hogy a választók mondják el, jó-e az az irány, amelyet eddig követett a városvezetés, vagy más utat szeretnének, netán egy harmadikat vagy negyediket.

Akárki lesz is a polgármester, robbanni fog a bomba – utalt a kampány centrumába került témára, Salgótarján 2016-os költségvetésére. Azt már el kellett volna fogadnia a város közgyűlésének, ha Fekete beterjesztette volna. Az alpolgármester a jegyzőtől február 12-én megkapta a költségvetést, de Simon szerint titkolja. „Ha Fekete Zsolt lesz a polgármester, neki kell kiállni, a választás után egy nappal, a költségvetés beterjesztésekor elmondani, miért állított mást 24 órával korábban, mint ami a város valós helyzete. Nekem ugyancsak ez lesz első polgármesteri feladatom: elmondani a lakosságnak, mi volt az, amit eltitkoltak előlük.”

Fekete Zsolt viszont azt mondja, éppen hogy segíteni akart azzal, hogy visszatartotta a költségvetést. „Meg kell adni az új polgármesternek a jogot, hogy a 2016-os költségvetést az ő szájíze szerint terjessze be. Ha Simon Tibor nyer, 2016-ban végig béklyóban tartaná az általam készített költségvetés. Ezt a várossal szemben sem tehetem meg.”

Simon szerint Fekete politikai csapdahelyzetet teremtett. Másra nem tud következtetni abból, hogy a választás után rendelkezésre álló egy nap alatt kell költségvetést készíteni, miközben a jegyzői iroda szabadságon lesz a választás miatt. Jogszerűen március 1-jén ki kell küldeni a képviselőknek a 2016-os költségvetési javaslatot a városi közgyűlés soron következő ülésére.


Salgótarján, választás, riport, Fekete Zsolt

Fekete Zsolt (MSZP-DK-TVE)


Mindkét esélyes jelölt máshogy látja városa helyzetét. Fekete szerint szó sincs arról, amit Simon emleget, hogy a város a csőd felé tart, hiszen Salgótarján 2015-öt 642 millió forint pénzmaradvánnyal zárta. Ebből 138 millió forint működésre fordítható.


Nem hiánnyal kezdünk

mondja Fekete Zsolt, hozzátéve: ez annak köszönhető, hogy 2015-ben visszafogott költségvetést valósítottak meg, intézményeiket gazdaságos működésre szólították fel. A pozitív eredményben benne van az 54 százalékkal megemelt építményadó hatása is – tíz éve nem nyúltak hozzá.


Salgótarján, választás, riport, Simon Tibor

Simon Tibor (Fidesz-KDNP)


Egymilliárd mínusz

Simon Tibor a még Dániel Zoltán alpolgármester által novemberben aláírt közgyűlési anyagot veszi elő. A 2016-os, 9 milliárdos főösszegű költségvetés tervezésére egy munkacsoportot hoztak létre, amely borúsan értékelte a kilátásokat. 2015-ben az önkormányzat felélte pénzügyi tartalékait, a költségvetésből rendkívüli támogatásra nem számíthat, a várható működési hiány 1,1 milliárd forint. (A munkacsoport megjegyzi, az államtól a kért 563 millió forint helyett 125 millió forint támogatást kapott a város, ami arra se elég, hogy kifizessék a Somoskőújfaluval szemben elvesztett vagyonmegosztási per 147 millió forintos kötelezettségét.)


A munkacsoport ezért javasolja megvizsgálni
  • új helyi adó bevezetését magánszemélyeknek,
  • az intézményi bevételek növelését,
  • az önkormányzat kötelező feladatainak racionalizálását, színvonalcsökkentés árán is
  • a kiadáscsökkentést a sport, közművelődési, szociális, egészségügyi feladatokban,
  • az óvodai kapacitás csökkentését.
Simon nem érti, hova tűnt el 2 milliárd forint Salgótarján költségvetéséből bő egy év alatt. 2012-ben az Orbán kormány szanálta a 3,2 milliárd forintos adósságállományát, majd 2014 őszén 945 milliós plusszal adták át a város kasszáját az új városvezetésnek.

„Fekete úr hetente más számokat mond. A pénzmaradvány egyébként nem cáfolja a hiányt. Ilyen előfordulhat, legfeljebb a hiány összegét csökkenti.


Nyilvánvaló, hogy meg akarják téveszteni az embereket.

Salgótarján, galéria

Salgótarjáni sík üveg - ami maradt belőle


Mindkét jelölt fejlesztéseket emleget. Uniós forrásból 9,2 milliárd forint jönni fog a városba 2020-ig, ezt mindketten biztosra veszik, miután Orbán Viktor megmondta, kevesebbet egyik település sem kaphat, mint az előző ciklusban.


Simon Tibor szerint ellenfele rossz úton jár, amikor azt mondja, a 9,2 milliárdból önfenntartó fejlesztésekre kell fordítani. „Ez csak az alap lehet. Valójában 60-70 milliárd forint kellene, hogy kijöjjünk a mélydepresszív állapotból.” Azt még inkább Fekete szemére veti, hogy a 9,2 milliárdnak eddig csak 2,2 milliárd forintnyi részére adott be a városvezetés pályázatot. Abból 600 milliót útfelújításra költenének, ami igazán nem nevezhető gazdaságfejlesztési programnak.


Múlt évben a kormány felé egyetlen megkeresés sem érkezett a várostól fejlesztések kapcsán

– mondja Simon TIbor.


Salgótarján, választás, riport, Fekete Zsolt

Fekete Zsolt


Csomagok és projektek

Fekete Zsolt azt magyarázta lapunknak, hogy mivel munkahelyeket az önkormányzat nem tud teremteni, csak olyan intézkedéseket hozhat, amelyeknek köszönhetően cégek települnek a városba. Például felszabadítja a város tulajdonában lévő ingatlanokat, programokkal segíti a turizmus fejlesztését, magánszálláshelyek bővülését. Erre ki is dolgoztak egy programcsomagot.
  • A belváros szélén lévő volt Rákóczi Ferenc Általános Iskolát felújítanánk, ide kerülne a városi piac melletti kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskola elméleti oktatása.
  • A régi Népjóléti Képzési Központ többemeletes vendégházát – konyhával étteremmel együtt – az államtól visszaigényelnénk, felújítanánk, itt folyna a szakközépiskola gyakorlati képzése, száz főt meghaladó tanszállóval, tanétteremmel.
  • A szakközépiskolát lebontanánk, ide hoznánk a helyi járatú buszvégállomást a város déli részéről.
  • Annak a helyén barnamezős beruházással ipari szolgáltatóegységeknek szabadulna fel hely.
Hasonló programcsomagból többet is kidolgoztak, ezekkel várják a miniszterelnököt.

Simon Tibor ellentmond: a turizmus csak egy szelete lehet a fejlesztéseknek, a termelő ipar visszatelepítése sokkal fontosabb. Zöldmezős beruházásokra van szükség. Sok jelentkezőről van tudomásuk, akik Salgótarjánba jönnének. Négy nagy projekten dolgoznak, amelyek több száz embernek biztosítanának munkalehetőséget. „A Bosch 10-ről 30 százalékra növelné az itthoni beszállítók arányát, továbbá egy 200 fős gyár létrehozásán gondolkodik. Miért ne épülhetne ez a gyár Salgótarjánban?” – kérdez a jövőbe Simon. Az SVG területén, ahol speciális acéltartályokat gyártanak,150 fős kapacitásbővítést szeretne végezni a tulajdonos, de eddig nem sikerült a városvezetés hozzájárulását megkapnia – emlékeztet az elkövetett hibára.


Salgótarján, választás, riport, Simon Tibor

Simon Tibor


Lenni és nem lenni

A Fidesz jelöltjét kérdeztük Kövér Lászlónak a kampány során tett kijelentéséről, miszerint ha a salgótarjániak gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson. Simon szerint alaposan félremagyarázták a házelnök szavait. „Én úgy értelmeztem: azt a városvezetőt kell a salgótarjániaknak választani, aki megfelelő lobbierőt képes kifejteni a város érdekében. Aki tud érdeket érvényesíteni, akiben van szándék tárgyalni a kormányzati szereplőkkel, aki nem elzárkózik, nem a kormányt hibáztatja, hanem nyitott, együttműködő.”

Fekete Zsolt másképpen látja a kormányzat iránti nyitottság kérdést. Tettek kísérletet, de nem hallgatták meg őket. Salgótarján közgyűlése az Országgyűlés költségvetési bizottságának két javaslatot nyújtott be, mindkettőt február 15-én szavazta le a kormánypárti többség. A helyi tömegközlekedés finanszírozásának, az állami kézbe került iskolák normatív támogatásának emelését kérték. A miniszterelnökhöz is fordult: mivel Salgótarján iparűzésiadó-bevétele a megyei jogú városok között az utolsó, munkanélküliségben viszont az első az országban, azt kérte Orbán Viktortól, a kormány egészítse ki iparűzésiadó-bevételüket. Annyival, amennyi a lemaradásuk az előttük álló városhoz, Érdhez képest – ez 600 millió forint. Erre még nem érkezett válasz.

Simon Tibor az összefogásban hisz, amelyet mindenkivel meg kell teremteni. Számítana Fekete Zsolt munkájára is, ha ő lesz a polgármester. „Megvan a személyes jó kapcsolat közöttünk, hogy a választások után együtt tudjunk dolgozni a kampány során történtek, az esetleges törvénysértések ellenére is” – fogalmazott.

Azt ugyanakkor kizárta, hogy Fekete Zsolt alpolgármestereként dolgozzon tovább Salgótarjánért.