Az MSZP nem hagyja veszni a népszavazást

-

A Kúria döntése után az Alkotmánybírósághoz fordulnak.


Alkotmányjogi panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságnak az MSZP-s Lukács Zoltán a szocialisták vasárnapi zárvatartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezése ügyében hozott kúriai döntés miatt.

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatait helybenhagyva kedden elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be. Lukács Zoltán szerint a Kúria érvelése hamis, az elutasítás oka ugyanis az volt, hogy meghatalmazás útján adták be a kérdést.

A Nemzeti Választási Iroda vezetője, Pálffy Ilona azért utasította el a szocialista kérdést, mert azt az előtt nyújtották be, hogy a Kúria közzétette volna a korábbi, azonos tárgyú népszavazási kezdeményezéséről hozott elutasító döntését. Ezután beadták újra, de elutasította a Nemzeti Választási Bizottság is, július 20-án.

A Kúria mostani döntésével egyébként megnyílt az út az újabb kör előtt, de az MSZP-t megint megelőzte valaki, aki pont a zárvatartásért küzd.