Az MSZP nem adja fel, újra beadja népszavazási kérelmét

-

A Nemzeti Választási Iroda vezetője vasárnap nem a párt kérdését továbbította a vasárnapi zárva tartásról, mert véleménye szerint azt túl korán adták be. Az MSZP felháborodott.


Az MSZP kedden változatlan formában benyújtotta az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának eltörlését célzó népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodának, így szerintük a kérdést most már biztosan a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé kell utalni - mondta Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes.

Pállfy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint azért nem érvényes az MSZP beadványa, mert azelőtt adta be, hogy a Kúria egy másik kérdés ügyében hozott elutasító határozatát közzétette volna a saját holnapján, így az értelmezése szerint még nem volt jogerős. Az MSZP szerint ez képtelenség, nem attól jogerős valami, hogy megjelenik a Kúria honlapján vagy sem, hanem attól, ha kihirdetik a határozatot. Ráadásul a Kúria elutasító határozata - lepecsételve - felkerült a valasztas.hu-ra, rögtön utána adták be a kérdést.

Bár az MSZP azt mondta, bírósághoz fordul Pállfy döntése miatt, az MTI szerint erre nincs módja. Annyit tehet, amit most tett: újra benyújtja a kérdést, így az már az NVB elé kerül. Az NVB döntését lehet azután megtámadni bíróságon.

Most is van egy zárva tartós kérdés az NVB előtt, ezt Vajda Zoltán, a több népszavazást civilként kezdeményező, egyébként Együttes önkormányzati képviselő nyújtotta be.