Az MSZP is megszavazta a gyorsított áfacsökkentést

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Az ellenzéki támogatástól függően más-más módszerrel, de egy nap alatt elfogadják az építőipari salátatörvényt, illetve a második Quaestor-törvényt is. Előbbi legfontosabb eleme a lakásáfa csökkentése, utóbbira az Alkotmánybíróság döntése miatt van szükség.


Már kedden dönthet az Országgyűlés két törvényjavaslatról: a Quaestor károsultjainak kárrendezéséről szóló javaslatról – amelyre azért volt szükség, mert az előző jogszabályt az Alkotmánybíróság több ponton megsemmisítette –, illetve a lakások áfájának csökkentéséről (és több egyéb, építési szabályról szóló rendelkezést módosító, hétfőn benyújtott) javaslatról.

A második Quaestor-törvény házszabálytól eltéréssel történő tárgyalását – ehhez négyötödös többség szükséges – minden frakció támogatta a hétfői napirendi szavazáson, csak két független képviselő, Fodor Gábor (Liberálisok) és Szelényi Zsuzsa (Együtt) szavazott nemmel.

Nem kért viszont házszabálytól eltérést a kormány a lakásáfa csökkentését is tartalmazó az Egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról címet viselő salátatörvényhez. Ehelyett úgynevezett kivételes eljárást kezdeményeztek, amihez elég az egyszerű többség is, de csak korlátozott számban, félévente négyszer lehet bevetni.

A szavazás eredménye alapján látszik, hogy miért ezt a megoldást választották: csak 142 képviselő (71 százalék) támogatta, hogy egy nap alatt megszavazzák a javaslatot, 25 ellenezte. A kormánypárti képviselők mellett igennel szavazott az MSZP 16 képviselője is; a Jobbik, az LMP és a jelen lévő függetlenek viszont nemmel voksoltak.