Az MSZP és az LMP háromkulcsos adózást szeretne

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-


Az adózással összefüggő egyes törvények módosításának általános vitája zajlott szombaton az Országgyűlésben. Mint megírtuk, Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára felszólalásában azt mondta, hogy a személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra csökkentése 110-120 milliárd forintot hagy a családoknál.


Az MSZP-s Burány Sándor kifejtette, hogy háromkulcsos személyi jövedelemadózásra van szükség: 5, 10 és 15 százalékos adókulcsokat javasolnak; a legkevesebbet azok fizetnék, akiknek éves adóalapja nem éri el a 2 millió forintot.


Az alapvető élelmiszerek áfáját pedig 5 százalékra mérsékelnék. Bár a sertéshús áfájának csökkentése ezt az ágazatot élénkíteni fogja, a legszegényebb családok szerinte nem disznóhúst esznek, így rajtuk az intézkedés nem segít.


Az LMP vezérszónoka, Schmuck Erzsébet szintén a többkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítását sürgette. A párt módosító javaslata minimálbérig nulla, átlagbérig 12, a fölött pedig 24 százalékos szja-t tartalmaz, a járulékokat pedig 6,5 százalékra csökkentenék.


Elmondta, hogy kevésnek tartja a sertés tőkehús áfájának csökkentését, szerinte ez csak néhány kormányközeli nagyvállalkozónak segít fenntartani a vágóhídját, és némiképp fehéríti a piacot. Egyes alapvető élelmiszerek esetén 5 százalékos kulcsot indítványoznak. Ugyanezt javasolják a közösségi közlekedés esetében is, ami Schmuck Erzsébet szerint a munkába járóknak segítene.


A Jobbik szerint a kormány által ígért adócsökkentés nem tükröződik a jövő évi költségvetés számaiban. Z. Kárpát Dániel kiemelte, hogy miközben a kormány csökkenti a személyi jövedelemadót, több bevételt vár abból. De több bevételt vár a kormány az általános forgalmi adóból és egyéb forgalmi típusú adókból is.

A jobbikos képviselő szerint a kormány nem változtat azon a helyzeten, hogy a magyar gazdaság Európában az egyik legadóztatottabb. Bírálta a 27 százalékos áfakulcsot, és javasolta az alapvető élelmiszerek mellett a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának csökkentését is.