Az MSZP budapesti párttanácsa csak az elnököt váltaná le

-

Az új elnököt néhány hónapra választanák meg, az önkormányzati választás után akarnak teljes tisztújítást tartani. A frakcióvezető-választással is megvárnák az új elnököt.


Az elnökség marad, csak új elnök kell, az is átmeneti időre - ezt a javaslatot fogadta el az MSZP budapesti párttanácsa. Már júniusban megtartanák az elnököt megválasztó kongresszust.

Azt is javasolják, hogy a párt tartson teljes tisztújítást az önkormányzati választás után a lehető leghamarabb. Ez érintené az elnökséget és magát az elnöki posztot is. Ez nem zárja ki, hogy a most megválasztott elnök a posztján maradjon - mondta Alexa György, ideiglenes budapesti elnök. Azt is javasolták, hogy a pártot a választások előtt irányító országos választási bizottságot bővítsék ki, jelentős önkormányzati tapasztalattal bíró politikusokkal. (Emiatt az új elnök nem pusztán a régi elnökség „nyakára ülne”.) A teljes tisztújítás után alakítsák át a pártot is.

Nevekről nem beszéltek, a megoldást keresik. Mesterházy Attila pártelnök munkáját megköszönik, lemondását tudomásul veszik. Kérdésemre, hogy akkor is ilyen békülékeny hangnemben fogalmaztak volna, ha Mesterházy délben nem jelenti be lemondását, Alexa azt mondta, a pártelnök sokat tett az MSZP-ért, a hibákat nem egyedül követte el. Alexa szerint „Mesterházyt senki sem akarta megfeszíteni.”

Beszélt arról is, frakcióvezetőt csak az új elnök után választanának. A budapesti tisztújítást is júniusban tartják. A posztról Molnár Zsolt nemrég mondott le, állítása szerint megzsarolták valamivel, de nem sokkal korábban szkinhead múlttal vádolták meg - amelyet tagadott, valamint támadták azzal is, hogy a kampányban nem ütötte elég keményen Rogán vagyonügyeit.


Az MSZP elnöke délben jelentette be váratlanul lemondását. Elnöki és frakcióvezetői posztjáról is lemondott.
Azt mondta, teljes felelősséget vállal a választásokon elszenvedett jelentős vereségekért.  Ez a döntés lehetőséget ad arra, hogy alapszabálynak megfelelően, a közelgő önkormányzati választások szempontjait figyelembe véve megkezdődhessen a teljes tisztújítás. Mesterházy Attila továbbra is az MSZP politikusa marad.