Az MSZP-ben kizártnak tartják, hogy közük lenne áfacsaláshoz

Fotó: AFP / JEAN-FRANCOIS MONIER

-

Hónapokig bujkált, majd vallomást tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak egy 18 milliárdos adócsalási ügyről D. Zoltán. Erről részleteket nem tudni, de korábban egyszer leírta, hogy az MSZP-nek is jutott az áfacsalásból szerzett pénzből. A pártnál azt mondják, nem tudnak erről, és meglepné őket, ha ennek lenne valóságalapja.


D. Zoltán szintén része volt az áfacsaló cégláncolatnak, jegyzetei szerint pedig az MSZP-hez is jutott 2010 előtt az áfacsalás-sorozat jövedelméből – idézte fel a Magyar Nemzet azt a dokumentumot, amelyet a Pesti Srácok hozott nyilvánosságra majdnem egy hónappal ezelőtt. D. naplója szerint ugyanis „a 2006–2008-as évben a Belar a. s., a Belagra Hustopece a. s. és az Agropodnik Trnava a. s.-nek nem kifizetett takarmányok ára részben az akkori kormánypárt, az MSZP kasszájában landolt. Cserébe a Molnár Istvánhoz köthető Balaton Meat Kft. vissza nem térítendő juttatásokat kapott a magyar államtól.” A dokumentumot már szeptemberben ismertette Privát Kopó, de akkor az MSZP-s utalásról nem írt.


Az MSZP-ben a Magyar Nemzet-cikket egyelőre sem Tüttő Kata elnökségi tag, sem Gőgös Zoltán elnökhelyettes nem olvasta, de egyikük sem hiszi, hogy lehetne igazságtartalma a felhozottaknak. Tüttő előbb a hírforrást, tehát a Magyar Nemzetet kritizálta, majd hozzátette, hogy erős vádakról van szó, és meglepné, ha azok igazak lennének.

Gőgös Zoltán is kissé ingerülten reagált, mint mondta, „várjuk akkor a Magyar Nemzet feljelentését az ügyben”. Az elnökhelyettes ironikusan hozzátette: látszik, hogy milliárdokat költenek minden kampányukra. A beszélgetést azzal zárta: hozzátenné még, hogy ő dohányzott is már a középiskolai vécében. Ez utóbbival arra a tiltakozó akcióra utalt, amely a Facebookon zajlik a Hír Tv leleplezőnek szánt riportjait kifigurázva.

Később levélben is reagált megkeresésünkre Gőgös, mint írta: „Ez nem több, mint egy sebzett vad elkeseredett támadása. Működésünket az ÁSZ folyamatosan vizsgálja, soha semmi törvénytelenséget nem tárt fel. Ellenben a Fidesz azonnal megszüntette azt a részleget, amely a kiemelt ügyeket vizsgálta volna.”


MSZP: Soha nem érkezett hozzánk bűncselekményből származó pénz

Cikkünk megjelenése után közleményben reagált az MSZP. Mint a párt sajtóosztálya írta:

„Az áfacsalási botrányban csak annak a Fidesznek van takargatnivalója, amelynek embereit korrupciógyanú miatt kitiltották az Egyesült Államok területéről.

Az MSZP-hez soha semmilyen bűncselekményből származó pénz nem került. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, mutasson be bizonyítékokat, vagy vállalja a büntetőjogi felelősséget a megalapozatlan rágalmazásért, amiért jogi úton fogunk elégtételt venni.”

Gyurcsány Ferenc DK-elnök, aki a szóban forgó időben az MSZP elnöke volt, azzal reagált a Magyar Nemzet írására, hogy nem tud pénzek vándorlásáról. A VS.hu-nak elmondta, nem is ismerheti a részleteket, így azt sem tudja, hogy fordulópont lehet-e az ügy az áfacsalások feltárásában.


Röpködnek a nevek, de nem látni világosan

A Magyar Nemzet felidézte a Privát Kopó azon értesülését is: D. többször találkozott Szlovákiában Welsz Tamással, aki az MSZP korábbi elnökhelyettesével, Simon Gáborral volt jó viszonyban.

Annak idején a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra, hogy Simonnak százmilliói voltak ausztriai bankszámlákon. Ezek után az elnökhelyettes lemondott és elhagyta az MSZP-t, büntetőeljárás is indult ellene, számláit zárolták, de valószínűleg még ez előtt kivehetett azokról több mint 120 millió forintot, mert kiderült, hogy ennyi adótartozást törlesztett. Welsz márciusban lett öngyilkos, azután, hogy állítólag bizonyítékot adott át a nyomozóknak.

A Privát Kopó korábban az áfacsaló-láncolat tagjaként emlegette volt a budapesti székhelyű Bunge Zrt. is, noha az amerikai kitiltási ügy kirobbanása után az derült ki, hogy éppen a Bunge hívta fel a figyelmet az áfacsalásokra, Varga Mihály pedig arról számolt be: büntetőeljárások indultak ezek alapján. A NAV november végén közölte: két vizsgálat is indult a Bunge jelzései nyomán.