Az MSZP Áder Jánostól kér segítséget

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea / MTI/MTVA / Kallos Bea

-

A szocialisták azt kérik az államfőtől, hogy ne írja alá az önkormányzati választásokról szóló törvény módosítását, illetve kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.


Botka László, az MSZP országos választási bizottságának elnöke, az ellenzéki párt jelenlegi vezetője azt is bejelentette, hogy ezzel párhuzamosan elkezdik összegyűjteni az országgyűlési képviselők egynegyedének támogató aláírását annak érdekében, hogy a javaslat elfogadása és az államfő aláírása esetén utólagos normakontrollt kérhessenek az Alkotmánybíróságtól. Horváth Csaba az MSZP fővárosi frakcióvezetője  aláírás-gyűjtési akciót szervez Budapesten, hogy a fővárosiak így mondhassanak véleményt a javaslatról. Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke szintén elutasítja a javaslatot, amelyet elfogadhatatlannak nevezett. Együtt-PM-es forrásaink nem zárták ki, hogy "ismét meglátogatják a Sándor-palotát", vagyis a köztársasági elnök rezidenciáját.


Mi változna Budapesten?

Mint arról a korábban beszámoltunk a Fidesz frakció javaslata szerint a fővárosi közgyűlés a főpolgármesterből, a 23 kerületi polgármesterből, illetve egy kompenzációs listán szereplő 9 polgármesterjelöltből fog állni. A nagyobbik kormánypárt szerint a változtatás olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb rendszert eredményez. Az ellenzéki pártok szerint elfogadhatatlan, alkotmányellenes, illetve sportszerűtlen a javaslat, a DK már múlt héten jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulna. A VS.hu által megkérdezett jogászok szerint akár alapja is lehet az ellenzéki felhördülésnek, egyebek között azért, mert nem ugyanannyit fog érni egy-egy választópolgár szavazata.