Az MNB kiválasztotta az MKB vevőjét

-

Három ajánlat közül választották ki a nyertest.


A Magyar Nemzeti Bank döntött az MKB Bank értékesítéséről, a bankot a legmagasabb vételárat, 37 milliárd forintot kínáló, a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár, a CIG partnerség tagja által alkotott konzorcium veheti meg - közölte az MNB csütörtökön. Az Európai Bizottság szorosan felügyeli az értékesítési eljárást, amely a zárási feltételek teljesítését és a vételár kifizetését követően a tervek szerint június 30-ig lezárul.

A közlemény felidézi, az MKB részvényeinek értékesítését az Európai Bizottság 2015. december 16-i határozata írta elő.

Az értékesítési eljárás során pénzügyi tanácsadóként a J.P. Morgan Limited befektetési bank, jogi tanácsadóként pedig a DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi iroda járt el.

A többfordulós eljárásban a kezdeti, nem kötelező ajánlattételi szakaszban hét pályázat érkezett, a megfelelő mértékű verseny biztosítása érdekében valamennyi lehetséges vevőjelölt részt vehetett az értékesítési eljárásban.

Az átvilágítást követően a február 22-i határidőre három kötelező érvényű ajánlat érkezett, amelyek közül az MNB a legmagasabb vételárat ajánló konzorcium tagjait - Blue Robin Investments S.C.A., METIS Magántőkealap, Pannónia Nyugdíjpénztár - választotta ki győztesként, részesedésük a zárási feltételek teljesülését követően 45-45-10 százalék lesz az MKB-ban.

A közlemény kitér arra is, hogy a kiválasztásról szóló döntésben az Európai Bizottság versenyjogi gyakorlata szerint meghatározó súlyt kapott a vételár, de ezen túlmenően figyelembe vették a pénzügyi stabilitási érdekeket felsorakoztató szanálási keretrendszer elvárásait is.

Az MKB piaci értéke a problémás kereskedelmi ingatlan portfólió 2015 decemberi leválasztása előtt nem érte el a nullát, amit az MNB által megbízott két független értékelő is megerősített. Az MKB 32,1 milliárd forint támogatásban részesült azzal, hogy a leválasztott toxikus portfóliót az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. az Európai Bizottság jóváhagyásával a piaci ár felett, tényleges gazdasági értéken vásárolta meg az MKB-tól.

A leválasztott portfólió után az MKB tőkeigénye több mint 10 milliárd forinttal csökkent. Az MKB értékét tovább növelik a szanálási eljárás során megtett költségcsökkentő intézkedések.

Az értékesítés lezárásának feltétele, hogy az MNB engedélyezze a befolyásoló részesedés szerzését. A vevőknek a vételárat a zárási feltételek teljesülése után kell megfizetniük a jelenlegi tulajdonos, az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. részére. Ezt követően az MNB lezárja az MKB eladási folyamatát és szanálási eljárását.