Az MNB is feljelentette a csaló brókereket

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Hónapok óta nyomoz a magyar rendőrség az 5Gulden befektető cégek ellen – közölte lapunkkal a Magyar Nemzeti Bank. A csaló brókerek több tucat magyar befektető számláját nullázták le a Brexitre hivatkozva.


A Magyar Nemzeti Bank a piacfelügyeleti eljárás lezárása előtt már feljelentést tett az 5Gulden (Seychelle-szigeteken, illetve Belize-ben bejegyzett) társaságok ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon – tájékoztatta lapunkat a jegybank. Mint korábban megírtuk: az MNB a múlt héten büntette közel 200 millió forintra a két offshore céget, amelyek Forex-kereskedéssel ígértek magánbefektetőknek 50 százalékos évenkénti hozamot. Az érintettek szerint viszont átverés áldozatai lettek, mivel a brókerek a Brexit okozta tőzsdepánikra hivatkozva lenullázták a számlákat. A nyilatkozó károsultak szerint a 100 millió dollárt is elérheti a teljes veszteség.

A magyar érintettek már felvették a kapcsolatot egy ilyen ügyekre specializálódott ügyvéddel, de nem bíznak abban, hogy valaha is viszontlátják a pénzüket.

Az MNB sem biztatja az érintetteket. „Az esetleges bűncselekmények gyanújának kivizsgálása a nyomozó hatóságok feladata. Az anyagi, polgári jellegű követeléseknek a társaságok székhelye szerint illetékes polgári bíróságoknál lehet érvényt szerezni.


Az MNB folyamatosan hívja fel a közvélemény figyelmét a nem felügyelt, offshore székhellyel rendelkező társaságként jogosulatlanul szolgáltatást nyújtó, busás hasznot ígérő, ám rendszerint veszteséget okozó szolgáltatók kockázataira

– közölte lapunkkal a jegybank.

A károsultakban felmerült a gyanú, hogy a két cég előre értesülhetett az MNB büntetéséről, ezért fogták a Brexitre a csődöt. A jegybank e feltételezést határozottan cáfolta: „Piacfelügyeleti vizsgálat során az MNB nem küld ki vizsgálati jelentést a vizsgált intézménynek, azonban az érintett cégek az MNB intézkedéséről – a határozatok kézbesítése útján – értesültek, mely kézbesítések az MNB által nyilvánosságra hozott sajtóközlemény időpontját röviddel megelőzően történtek.”

A pórul jártak szerint a 5Gulden cégek elérhetetlenek, érdemi választ eddig nem sikerült belőlük kicsikarni. A jegybank ezzel szemben azt jelezte: a társaságok még működnek. Mint írták: „a társaságok a múlt hét folyamán átvették a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti határozatát. … A társaságok számára kirótt bírságok befizetésének határideje még nem telt le. Így általánosságban fogalmazható meg, hogy amennyiben egy külföldi székhelyű, piacfelügyeleti bírsággal sújtott társaság nem támadja meg bíróság előtt az MNB határozatát, ám a bírság befizetését sem teljesíti a megadott határidőig, az MNB – a Nemzeti Adóhatósággal, illetve annak nemzetközi partnereivel együttműködve – adók módjára behajtandó köztartozásként hajtatja be a kiszabott bírság összegét.”