Az MMA-val súlyosbított NKA éppen felszámolja a folyóirat-kultúrát

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A radikálisan lecsökkentett támogatás miatt több fontos folyóirat szűnik meg, lehetetlenül el idén. Nem lesz többet 2000 és Színház sem.


A Nemzeti Kulturális Alap idén 350 millió forintot szán folyóirat-kiadásra, ennyi pénzt oszthat szét az NKA Folyóirat-kiadás Kollégiuma. Tavaly ez az összeg 655 millió forint volt. Más művészeti ágak szakkollégiumai a saját keretükből hozzátettek 158 milliót a 350 millióhoz, így kicsivel több mint 500 millió forintból jelenhetnek meg művészeti folyóiratok.


Mivel olyan, legfeljebb néhány ezer példányban megjelenő művészeti-kulturális szaklapokról van szó, amelyek a piacról érthető módon nem élnek meg, az NKA-támogatás messze a legfontosabb finanszírozási forrást jelenti. A lecsökkentett összegből viszont több lapnak egyáltalán nem jutott pénz, vagy olyan kevés támogatást ítéltek meg nekik, amelyből nem tudják fenntartani a lap jelenlegi színvonalát, ezért a megszűnés mellett döntött a szerkesztőség.

A rendszerváltás legfontosabb folyóiratai közül egyáltalán nem kapott támogatást, így megszűnik a 2000, amely hagyományosan a kortárs magyar költészet fontos megjelenési felületének számított. Valami ilyesmit írt Varró Dániel is Térey János-paródiájában:


Ne gondold, öcsi, hogy létezel
Amíg nem közölt le a 2000

Szintén megszűnik a 49 éve megjelenő Színház folyóirat, amely csak fél évre elegendő támogatást kapott. A lap főszerkesztője, Tompa Andrea a HVG-nek azt mondta: „Az eddigi támogatásból is nagyon szigorú gazdálkodással tudtunk kijönni. Ma már nincs a lapnak egyetlen főállású alkalmazottja sem, felszámoltuk az önálló irodánkat, még céges telefonunk sincs, van olyan kolléga, aki a helyzetre való tekintettel pár hónapja kijelentette, nem vesz fel honoráriumot, a szerkesztők utoljára januárban kaptak juttatást. Hova hátráljunk? Persze mindig lejjebb lehet adni még egy szinttel az igényeket, de én nem hiszem, hogy arra kellene szocializálni magunkat, hogy az értelmiségi munkát nem kell honorálni, hogy azt lehet hobbiból csinálni. Harcolunk a lapért, de ha azt kérik, menjünk le kutyába, nemet mondunk.”


Tompa Andrea, Balog Zoltán


Nem ítéltek meg NKA-támogatást a Szombat folyóiratnak sem. A zsidó kulturális-politikai havilap főszerkesztője a Magyar Művészeti Akadémia térfoglalásával hozta összefüggésbe a mostani támogatási döntéseket: „Súlyosan magyarellenes döntések sora rombolja a nemzeti kultúrát. A Magyar Művészeti Akadémia által delegált kurátorok nem csupán a folyóirat-finanszírozást akarják átformálni, hanem a magyar szellemi élet egészét” – fogalmazott Szántó T. Gábor.

A Nemzeti Kulturális Alap szakkollégiumainak átalakításáról mi is beszámoltunk. Az átszervezés lényege, hogy a kollégiumok döntőbizottsági tagjainak harmadát az Emberi Erőforrások Minisztériuma delegálja, harmadát a Magyar Művészeti Akadémia képviselői adják, az összes többi szakmai szervezet pedig együtt delegálhat embereket a fennmaradó helyekre.

A szakmabeliek attól tartanak, hogy a miniszteri és akadémiai delegáltak együtt szavazásával kultúrpolitikai döntések formálhatják a kulturális élet, így a folyóirat-kiadás térképét. A mostani döntések tükrében úgy tűnik, aggodalmuk finoman szólva sem alaptalan.